Wanneer kan het publiek vragen stellen?

Beste lettertype voor in uw powerpoint?
15 juni 2009
Did You Know 3.0
16 september 2009
Show all

Het zal vaak voorkomen dat u vragen krijgt na afloop van uw presentatie. Het stellen en het beantwoorden van vragen gebeurt meestal na afloop van de presentatie, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. U kunt ook op andere manieren met vragen omgaan en daarmee uw presentatie nog krachtiger te maken.


Vlak voor het slot van de presentatie

De meest bekende manier is door de vragen na afloop van de presentatie te laten stellen. Deze manier werkt vaak het makkelijkste voor de meesten, omdat u dan het woord houdt en tussendoor niet onderbroken wordt. Maar het zou beter zijn om het stellen van vragen niet uit te stellen tot de presentatie helemaal afgelopen is. Beter is het om een vragenronde in te stellen voordat u overgaat tot het slot van uw presentatie. U laat uw publiek eerst vragen stellen, geeft er antwoord op en daarna gaat u over naar de boodschap van uw presentatie. Op deze manier kunt u op een krachtige manier eindigen, terwijl u tegelijkertijd weet dat er geen vragen meer zijn!

Open voor vragen tijdens de gehele presentatie

U kunt uw publiek natuurlijk ook de mogelijkheid bieden om tijdens de presentatie vragen te stellen, zonder daarvoor een vast moment in te plannen. Alleen is deze manier niet aan te raden wanneer u een tijdslimiet heeft of wanneer u te maken heeft met een groot publiek. Daarbij kan het ook best storend werken wanneer u steeds onderbroken wordt. Voordeel is wel dat het een positieve uitwerking kan hebben op uw publiek wanneer zij meteen antwoord krijgen op hun vragen.

Na elk presentatiegedeelte

Veel mensen vergeten hun vragen of vinden het moeilijk om zich te concentreren wanneer zij vragen hebben. U kunt dit opvangen door uw publiek altijd vragen te laten stellen, zoals in de vorige alinea is beschreven, maar u kunt ook meerdere vragenrondes tijdens uw presentatie instellen. Verdeel uw presentatie in meerdere delen en laat ieder deel opgevolgd worden door een vragenronde. Op deze manier wordt u niet steeds onderbroken, maar biedt u uw publiek wel de kans om snel hun vragen te stellen.

Een goede tip hierbij: bepaal van te voren hoe u om wilt gaan met vragen tijdens uw presentatie en kijk welke manier het beste bij uw presentatie past. Geef dan aan het begin van uw presentatie aan hoe u met vragen om wilt gaan! Zo weet uw publiek hoe zij om moeten gaan met vragen en zo worden de vragen op het juiste moment aan u gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *