Presentatietip #4: Ehh…uuhhh…hmm… dus..

Oogcontact tijdens uw presentatie
4 oktober 2008
Even spieken…
6 oktober 2008
Show all

Veel presenteerders hebben er last van tijdens een presentatie: het gebruiken van een stopwoord. Vaak hebben we het al meegemaakt bij een presentatie dat degene die presenteert vaak een lange ‘eeeeehhh…’ gebruikt, of: ‘ja…’, ‘dus….’ en: ‘zeg maar…’ Doet u dit zelf ook tijdens het presenteren? Niet doen! Het is namelijk zeer storend voor het publiek en het kan irritant overkomen. Wanneer u het vaak gebruikt, zullen mensen uw stopwoordje op den duur zelfs gaan tellen en dan zijn ze niet meer bezig met uw presentatie…

Hoe moet het wel?Als u dit trekje heeft, zorg er dan voor dat u in uw volgende presentaties een hele korte pauze voor uzelf inlast in plaats van dat u ‘Ehhh’ zegt. Adem tijdens deze pauze kort in en ga dan weer verder. U kunt zo’n pauze vreemd vinden, maar het publiek zal het nauwelijks merken. U kunt beter niks zeggen dan de ‘Ehhh’ of de ‘dus…’ of welk stopwoord dan ook.

Vaak komt het gebruiken van dit stopwoordje ook doordat u onvoldoende voorbereid bent of doordat u onvoldoende van het onderwerp af weet. In dat geval kunt  ons artikel lezen over hoe u uzelf op de juiste manier voorbereidt op een presentatie. Zorg dat u tijdens het repeteren ook de adempauze inlast en daar bewust op let.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *