Inspiratie opdoen met Steve Jobs

Did You Know 3.0
16 september 2009
Welke grafiek moet ik gebruiken in mijn presentatie?
21 september 2009
Show all

Dit is geen presentatie die recent gegeven is. De onderstaande toespraak is namelijk al in 2005 door Steve Jobs gegeven. Maar ondanks dat is deze toespraak zeer zeker de moeite waard is om te bespreken en zeker ook om te bekijken. Steve Jobs geeft namelijk in zijn toespraak enkele wijze levenslessen mee…

Steve Jobs heeft zijn toespraak in drie delen onderverdeeld en neemt zo zijn publiek mee in een reis door zijn leven. Tijdens het eerste deel van zijn presentatie spitst hij zich toe op zijn jeugd, het moment dat hij stopte met school en zijn interesses. Van het eerste deel gaat zijn verhaallijn vloeiend over op het tweede deel wat betrekking heeft op liefde en verlies. Dit zijn twee zeer herkenbare zaken in het leven van een mens. En dan is daar punt drie en ook daar weet hij de emoties van zijn publiek op te wekken door een onderwerp aan te snijden waar veel mensen liever niet over praten of zelfs over na willen denken: de dood.

Steve Jobs komt over als een eerlijke, oprechte man en zo spreekt hij ook tijdens zijn presentatie. Een perfecte houding voor iemand die iets wilt bereiken of voor iemand die anderen iets mee wilt geven, zoals in dit geval. Hier kunnen we zien dat zowel de verbale als de non-verbale houding ontzettend belangrijk zijn voor het succes van een presentatie.

Steve Jobs spreekt rustig, niet eentonig en met gevoel en dat is wat zijn publiek aanspreekt. We zien dat het publiek geconcentreerd meeluistert en dat zij in zijn toespraak opgaan, evenals hijzelf. Gezien de onderwerpen die hij aanhaalt tijdens zijn toespraak, is zijn spreekwijze zeer toepasselijk voor deze toespraak. Het gaat hier immers om een zeer persoonlijke toespraak.

Het enige wat ontbreekt in zijn houding is meer oogcontact. We kunnen zien dat de spreker zeer veel op zijn papieren kijkt en maar weinig naar zijn publiek. Dit is jammer. Door meer oogcontact te maken met het publiek zou hij de betrokkenheid van zijn publiek nog meer kunnen vergroten.

Wat we ook kunnen leren uit deze presentatie is dat het aanhalen van een persoonlijk onderwerp voordelig werkt voor een presentatie. Het publiek is geboeid door het verhaal en luistert aandachtig. Het is daarom een aanrader om aan uw presentaties een persoonlijk tintje toe te voegen. Vertel over een relevante gebeurtenis in uw leven of vertel een toepasselijk verhaal. Dit is een gewoonte die we ook terug kunnen zien bij Obama.

Zoals we al eerder vermeld hebben, haalt Steve Jobs enkele bijzondere gebeurtenissen in zijn leven aan. Hij zet deze bijzondere gebeurtenissen op een aantrekkelijke manier om in levenslessen. Wij willen u daarom aanraden om een kwartier uit te trekken om deze wijze levenslessen tot u te nemen, wellicht kunt u er zelf ook iets mee…

1 Comment

  1. Jan Kolthof schreef:

    Een goed begin voor iedereen die wil gaan presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *