PresentatieTip #14: Stel vragen aan uw publiek

Het presentatiedoel
24 januari 2009
Teksten visualiseren met wordle
28 januari 2009
Show all

presentatietips_pknlGeen zin in een slapend publiek? Stel uw publiek dan eens een vraag, zodat ze worden aangezet om mee te denken tijdens uw presentatie. U betrekt uw publiek hiermee bij uw presentatie doordat ze zich meer betrokken zullen voelen. Overigens is het niet nodig dat ze uw vraag beantwoorden (het mag wel).

Het is dus niet nodig dat ze uw vragen echt beantwoorden en u hoeft ook niet voortdurend vragen te stellen. Maar schud uw publiek eens wakker en laat het nadenken over uw vraag, want hierdoor zullen zich aangesproken voelen en meer betrokken.

Ook zal het hen nieuwsgierig maken, vooral wanneer ze het antwoord op uw bijzondere vraag niet weten. Het is dus een echte aanrader om een vraag te kiezen waarop uw publiek het antwoord niet weet, want dan wacht uw publiek vol spanning het antwoord af. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een ‘antwoordgevende’ vraag, zoals “We weten toch allemaal…” of “Is het niet meer dan logisch dat…”

Probeer uw publiek eens op deze manier in uw presentatie te betrekken.

Overigens dienen we hier wel te vermelden dat u kritisch dient te kijken naar de vragen die u wilt stellen. Stel alleen vragen als u zeker weet dat uw publiek reageert op de manier zoals u wilt, want anders kunt u met uw vraag juist uw presentatie ontkrachten. Lees meer in het artikel: overtuigend presenteren.

Leuke ideeën? Laat ze in de reacties achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *