Een spreekbeurt houden? Tips voor de ouders.

Een spreekbeurt houden
8 oktober 2008
10-20-30 regel van Guy Kawasaki
8 oktober 2008
Show all

De spreekbeurt. Klinkt het u bekend in de oren? Velen hebben vast al een keer of vaker een spreekbeurt gehouden. U waarschijnlijk ook. En uw kind(eren) zal (zullen) de spreekbeurt hoogstwaarschijnlijk ook tegenkomen op de basisschool of op de middelbare school. Maar hoe kunt u hen helpen? Dit artikel is speciaal geschreven voor ouders die hun kind willen helpen met hun spreekbeurt. Hoe leert u uw kind een spreekbeurt voorbereiden op een goede manier? Hoe vindt u kind een onderwerp? Tips en trucs en meer over de spreekbeurt vindt u allemaal hier. Het artikel dat speciaal voor kinderen geschreven is die een spreekbeurt moeten houden vindt u door op deze link te klikken.

Doel van een spreekbeurt
De spreekbeurt leert uw kind in eerste instantie om zelf informatie op te zoeken. Dit kan op allerlei manieren, zoals we zo zullen zien, met het gevolg dat er vaak heel veel informatie verzameld wordt. Als er voldoende informatie verzameld is, leert uw kind om deze informatie te sorteren: nuttig en onnuttig. Tijdens dit proces leert uw kind natuurlijk ook veel meer over het gekozen onderwerp. Uw kind zal de nuttige informatie dan leren omzetten in een verslag wat hij/ zij zal kunnen gebruiken tijdens de spreekbeurt. En als het moment van de spreekbeurt dan aangebroken is, leert uw kind spreken voor een groep.

Uw kind kan tegenwoordig de kantjes eraf lopen door gewoon een kant en klare spreekbeurt te downloaden van het internet en door deze uit zijn hoofd leren, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling! Het proces van informatie zoeken en dit omzetten in een verslag is erg belangrijk voor uw kind. En als uw kind al op jonge leeftijd leert presenteren, dan heeft hij/ zij er later minder moeite mee. Dit is belangrijk, aangezien iedereen in zijn/ haar leven wel een aantal presentaties moet geven of moet spreken voor een groep en deze moeten natuurlijk ook voorbereid worden.

Waar let de docent op?
Uiteraard wordt een spreekbeurt beoordeeld naar niveau. De docent let hierbij op het volgende:

 • Het taalgebruik
 • Hoe staat uw kind voor de klas? De houding en dergelijke.
 • Heeft de groep wat geleerd over het onderwerp van de spreekbeurt? Is de boodschap overgekomen bij de andere kinderen?
 • Welk materiaal is er gebruikt? Zijn er duidelijke tekeningen getoond of is er een interessant voorwerp meegenomen?
 • Wordt er geluisterd door de groep? Was de inhoud van de spreekbeurt wel interessant genoeg?
 • Hoe heeft uw kind zich voorbereid? Door extra vragen van andere leerlingen of van de docent kan de laatstgenoemde vaststellen of uw kind wel echt iets van het onderwerp af weet en niet zomaar een verhaal uit zijn/ haar hoofd heeft geleerd.

De voorbereiding van een spreekbeurt

Stap 1: Onderwerp kiezen
Uiteraard moet uw kind eerst een onderwerp kiezen voor een spreekbeurt. Vaak is dit moeilijker dan gedacht en neemt dit meer tijd in beslag dan het maken van de spreekbeurt zelf. Hierbij vindt u tips over hoe u samen met uw kind een goed onderwerp kunt kiezen dat bij uw kind past. Als ouder is het overigens raadzaam om niet zelf een onderwerp voor uw kind uit te zoeken, maar u kunt hem/ haar natuurlijk wel sturen bij deze keuze. U kunt tips geven en u kunt bijvoorbeeld met hem/ haar achter de computer gaan zitten om onderwerpen te bekijken. Weet uw kind het echt niet, dan kunt u samen met hem/ haar drie onderwerpen selecteren die uw kind interesseren. Op basis daarvan kan uw kind dan zelf een onderwerp kiezen.

Veel gebruikte onderwerpen zijn:

 • Hobby’s, sport, verzameling.
 • Beroep? Misschien heeft u of uw partner wel een heel interessant beroep, zoals archeoloog, piloot of iets dergelijks. Of misschien een ander familielid…
 • Dieren: een spreekbeurt over zijn/ haar favoriete dier of huisdier.
 • Bekende personen uit de geschiedenis.
 • Op het internet zijn er veel sites toegewijd aan spreekbeurtonderwerpen en u kunt er zelfs hele spreekbeurten vinden. Hier vindt u een dergelijke site: Spreekbeurt
 • Let er op dat uw kind geen gebruik maakt van een kant en klare spreekbeurt die te vinden zijn op sites met kant en klare spreekbeurten. Het kan goed als informatiebron gebruikt worden, maar door het kant en klare materiaal te gebruiken, loopt het leerproces van de spreekbeurt een groot doel mis. Laat hem/ haar het dus slechts als inspiratie gebruiken voor een onderwerp voor de spreekbeurt of om informatie te verzamelen over het gekozen onderwerp. Hoe u hier het beste mee om kunt gaat als ouder hangt natuurlijk af van de opvoedingsstijl die u hanteert als ouder.

Stap 2. Laat uw kind materiaal en informatie verzamelen

Laat uw kind zoeken in boeken, tijdschriften, informatie van het internet, afbeeldingen, materialen, voorwerpen, kleding en dergelijke verzamelen. Geef hem/ haar tips waar hij/ zij kan zoeken of bezoek samen met hem/ haar de bibliotheek of een winkel/ museum of iets wat met zijn/ haar onderwerp te maken heeft.

Stap 3. Bekijk samen met uw kind wat er van al het verzamelde materiaal gebruikt kan worden

Laat uw kind de informatie uitzoeken en laat hem/ haar bijvoorbeeld twee stapels maken met nuttige en onnuttige informatie. U kunt het daarna met hem/ haar doornemen en samen bespreken of het artikel van de nuttige stapel echt nuttig is of toch juist weer niet en waarom wel of niet. Geef uw kind dus tips, zonder het natuurlijk voor hem/ haar te bepalen.

Stap 4. De spreekbeurt uitschrijven

Zeker bij de eerste keer is het aan te raden om een spreekbeurt helemaal uit te schrijven. Laat uw kind dan precies opschrijven wat hij/ zij gaat vertellen. Let er als ouder op dat uw kind niet alles letterlijk overneemt uit het boek of van het internet, maar stuur hem/ haar juist om in zijn/ haar eigen woorden op te schrijven. Op deze manier is het voor hem/ haar namelijk makkelijker om de spreekbeurt te onthouden en om het te vertellen. Een bijkomend voordeel hierbij is dat uw kind hiermee ook meteen zijn/ haar schrijfvaardigheid verbeterd.

Stap 5. De spreekbeurt oefenen, oefenen, oefenen….

 • Uw kind kan nu de spreekbeurt hardop voorlezen. Hij / zij kan eerst de spreekbeurt een aantal keer voor zichzelf opzeggen om te oefenen. Hierdoor kan hij / zij de spreekbeurt beter onthouden.
 • Gaat dit beter, dan kunt u samen met hem/ haar een samenvatting maken met trefwoorden. Dit op basis van de uitgeschreven spreekbeurt. Op deze manier zal uw kind tijdens de spreekbeurt zoveel mogelijk uit zijn/ haar hoofd vertellen. Vindt uw kind dit toch heel erg eng, geef hem/ haar dan in ieder geval de uitgeschreven versie mee, dit zorgt vaak voor heel wat meer zekerheid.
 • Laat uw kind ook eens voor de spiegel oefenen, zodat hij/ zij zichzelf kan zien en ziet hoe hij/ zij het doet en hoe zijn/ haar houding is.
 • En uiteindelijk is het natuurlijk ook goed voor uw kind om ook nog een aantal keer te oefenen voor u en andere familieleden en/ of kennissen. Neem er de tijd voor en nodig desnoods een aantal mensen uit, zodat uw kind alvast went aan alle ogen die hem/ haar aankijken.

Tips die u kunt geven aan uw kind voor tijdens de spreekbeurt:

 • ‘Kijk tijdens je spreekbeurt niet op je blaadje of naar de grond, maar probeer zo veel mogelijk naar de andere kinderen te kijken.’
 • ‘Het is geen probleem als je zenuwachtig bent. Zelfs de grootste bazen van bedrijven kunnen zenuwachtig zijn. Het zenuwachtige gevoel gaat na veel oefenen en een goede voorbereiding na verloop van tijd over.’
 • ‘Doe alsof je een presentator bent tijd je spreekbeurt (u kunt hierbij een naam noemen van een presentator van die uw kind leuk vindt); vraag uw kind dan: ‘hoe doet die en die het tijdens het presenteren? Laat eens zien’).

Een goede voorbereiding is echt het allerbelangrijkste bij een spreekbeurt. Probeer uw kind hier dan ook zo goed mogelijk mee te helpen. Succes!

Voor vragen, opmerkingen en dergelijke kunt u gerust contact met ons opnemen. Wilt u meer weten over het voorbereiden van een presentatie, klik hier of wenst u meer te weten te komen over de kunst van het presenteren? Heel deze website gaat over succesvol presenteren!

Foto door miro-foto @ http://www.flickr.com/photos/miro-foto/

10 Comments

 1. lol schreef:

  Ik heb m’n Spreekbeurt morgen

  🙁

 2. Redactie schreef:

  Succes ermee! Wellicht helpen deze tips: https://www.presentatiekracht.nl/spreekbeurt-houden-tips-kinderen/

 3. marijkje schreef:

  heb een werkstuk en kan nixs vinden 🙁

 4. illie.keverdijk schreef:

  ik heb morgen een spreekbeurt ik ga het zeker helemaal verpesten!!!!!:(

 5. Anoniem schreef:

  ik kan gin spreuk beurt vinde kan iemand mij helepen !!!!!!!!

 6. lol schreef:

  kvind geen spreekbeurt over bekende personen

 7. pakelo schreef:

  nee nee nee nee nee neee nee neee nee!

 8. nina schreef:

  hellllllllllllllpppppppppp.. ik ga een presentatie houden..
  maar welk onderwerp!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????

 9. Thom schreef:

  Hallo wie weet er een site die ik kan gebruiken voor EEn project over Dieren wie helpt mij

 10. maarten schreef:

  ik moet spreekbeurt doen over kikkers vinden julie dat leuk??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *