Een spreekbeurt houden

Even spieken…
6 oktober 2008
Een spreekbeurt houden? Tips voor de ouders.
8 oktober 2008
Show all

Voor ouders is er ander artikel geschreven met tips hoe je als ouder een kind helpt bij de voorbereiding van een spreekbeurt.

Een spreekbeurt, je hebt er vast wel eens één van gehoord. Misschien heb je er al eens één moeten geven of misschien moet je er nog één houden. Dan is het goed om te weten hoe je jezelf nou eigenlijk goed kunt voorbereiden voor een spreekbeurt ? En hoe vind je een onderwerp die jij leuk vindt? In dit artikel vind je vele tips en trucs over de spreekbeurt, zodat jij het hoogste cijfer van de klas kunt halen!

Waarom eigenlijk een spreekbeurt?

Het doel achter een spreekbeurt is niet alleen het leren geven van een spreekbeurt. Een spreekbeurt leert je ook om zelf informatie te zoeken over een bepaald onderwerp. Je zult dan meestal heel veel informatie vinden, waarvan je sommige informatie wel kan gebruiken, maar andere informatie juist weer niet. Wat je hierbij zult leren is om de belangrijke informatie eruit te halen en om dit in het kort samen te vatten. En natuurlijk leer je met een spreekbeurt ook om te spreken voor een groep.

Spreekbeurten op het internet

Zoals je misschien al op internet gezien hebt of van andere klasgenoten gehoord hebt, lijkt het voorbereiden van een spreekbeurt niet meer nodig. Het is namelijk mogelijk om kant en klare spreekbeurten te downloaden van het internet, maar doe dit alsjeblieft niet. Hoe makkelijk het ook lijkt, uiteindelijk leer je er niks van. Door zelf een spreekbeurt voor te bereiden, leer je heel veel en als je een onderwerp uitzoekt die jij leuk vindt, kan de voorbereiding en de spreekbeurt zelf nog leuk worden ook. En als je er voor zorgt dat je het geven van een spreekbeurt al op een jonge leeftijd leert, heb je er later minder moeite mee. Iedereen moet namelijk in zijn leven weleens een presentatie geven. Het maakt daarbij niet uit of je een grote baas van een bedrijf wordt of dat je als een ‘normale’ medewerker werkt in een bedrijf.

Daarbij kunnen we er ook op school achterkomen als je dit doet, want de juffen en meesters weten heel goed dat er veel spreekbeurten, werkstukken en andere verslagen op internet staan. Maak dus je eigen spreekbeurt.

De voorbereiding van een spreekbeurt

Stap 1: Waar ga je het over houden?

Natuurlijk moet je eerst een onderwerp kiezen voor een spreekbeurt. Vaak is dit moeilijker dan gedacht.
Hieronder vind je aantal tips waarover je je spreekbeurt kunt houden:

 • Hobby’s, sport, verzamelingen, muziek: Het beste kun je een onderwerp kiezen waar je veel over weet. Vertel bijvoorbeeld iets over jouw sport, hobby’s, muziekinstrumenten en dergelijke. Vind hier een spreekbeurt over sport en hobby.
 • Welk beroep heeft je vader of moeder? Misschien heeft een van je ouders wel een heel leuk beroep, zoals archeoloog, piloot of zoiets.
 • Dieren: Maak bijvoorbeeld een spreekbeurt over jouw favoriete dier, of over je eigen huisdier. Hierdoor leer je meer over het dier te weten wat jij leuk vindt. Vind hier een spreekbeurt over dieren.
 • Kies altijd een onderwerp uit die jij leuk vindt, zodat je met plezier aan je spreekbeurt kunt werken.
 • Bedenk ook of er genoeg te vertellen is over het onderwerp en of je klasgenoten het leuk zullen vinden.
 • Op het internet zijn er veel sites waar een heleboel spreekbeurtonderwerpen op staan. Een goede site is bijvoorbeeld Super Spreekbeurt .nl
 • Onderwerpen die populair zijn in de basisschool, zijn vooral de dieren:
 • Mode
 • Verslaving
 • Parfum
 • Voetbal
 • Nogmaals: Wees verstandig en gebruik niet hele spreekbeurten die je vindt op sites! Gebruik dit alleen om jezelf op ideeën te brengen voor een onderwerp voor je spreekbeurt en om informatie te verzamelen voor je eigen spreekbeurt.

Stap 2. Informatie en materiaal verzamelen

Nu je het onderwerp kent, is het tijd om te beginnen met het verzamelen van boeken, tijdschriften, informatie en afbeeldingen van het internet. Ook kun je naar de bibliotheek gaan of informatie vragen bij iemand die er meer over weet. Je kunt alvast spulletjes uitzoeken die te maken hebben met je onderwerp, zoals: plaatjes of schilderijen, of ander materiaal dat je gebruikt bij je sport of hobby. Gaat het bijvoorbeeld over de sport taekwondo, laat dan je kleding zien en ander materiaal wat je daarbij gebruikt of doe zelf iets voor?

Stap 3. Wat ga je echt gebruiken voor je spreekbeurt?

 

Bekijk alles wat je hebt verzameld en kies hieruit wat je wilt gebruiken voor je spreekbeurt. Nu kun je ook uitkiezen welke spullen je wilt meenemen om te laten zien aan je klasgenoten. Het is goed om hierbij te besluiten of je het materiaal door gaat geven in de klas of dat je het alleen laat zien? Soms is het namelijk beter om het niet door te geven, omdat het kapot kan gaan of omdat er vlekken op kunnen komen.

Stap 4. Schrijf je spreekbeurt uit

Het beste kun je een spreekbeurt helemaal uitschrijven. Schrijf dus precies op wat je wilt gaan vertellen. Schrijf hierbij niet alles precies over uit je boek of van het internet, maar probeer alles juist in je eigen woorden en te schrijven. Hierdoor zul je het makkelijker kunnen vertellen.

Stap 5. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen…

Als je de hele spreekbeurt opgeschreven hebt, lees de spreekbeurt dan hardop voor, voor jezelf. Doe dit een paar keer. Uiteindelijk kun je ook voor je ouders en de rest van je familie de spreekbeurt oefenen. Vraag hen om er tijd voor vrij te maken en maak het zo echt mogelijk. Zet stoelen in een rij, zodat je een echt publiek krijgt en geef dan je spreekbeurt zoals je het ook in de klas gaat geven. Gebruik de voorwerpen die je wilt laten zien en wees serieus, zoals je ook in de klas moet zijn.

Tips tijdens je spreekbeurt

 • Kijk tijdens je spreekbeurt niet op je blaadje of naar de grond, maar probeer zoveel mogelijk naar de kinderen te kijken in de klas.
 • Praat rustig, niet te snel en niet te zacht. Probeer een beetje rust tussen de zinnen door te nemen en probeer niet te vaak ‘ehh’ of ‘uhm’  te zeggen. Vaak denken we zelf dat we niet stil mogen zijn, maar dat is niet zo. Stilte is beter dan steeds ‘ehh’ te zeggen.
 • Het is geen probleem als je zenuwachtig bent. Weet dat zelfs de grootste bazen van bedrijven zenuwachtig zijn en ook al je klasgenootjes zullen zenuwachtig zijn voor hun eigen spreekbeurt. Het echte zenuwachtige gevoel gaat na veel oefenen vaak al over. En het is natuurlijk ook spannend op de dag zelf. Maar als je jezelf goed voorbereid hebt, zul je zien dat het allemaal vanzelf gaat als je eenmaal bezig bent.
 • Oefen eens voor de spiegel?
 • En oefen voor je familie of vriendjes of wie het maar wilt horen! Vraag je familie of aan de andere toeschouwers om tips.
 • Zorg voor een beetje variatie in je spreekbeurt. Een stukje vertellen, plaatje of voorwerp laten zien, een stukje voorlezen, en weer verder met vertellen enzovoorts.
 • Wil je nog meer weten over spreekbeurten houden? Deze hele site gaat over presenteren (een spreekbeurt houden is eigenlijk gewoon presenteren).

Waar let je meester/ juf op?

 • Hoe sta je voor de klas? Sta je als een echte presentator voor de klas, net zoals je favoriete presentator op tv?
 • Lees je de spreekbeurt voor?
 • Heeft de groep wat geleerd over het onderwerp van de spreekbeurt? Is het overgekomen?
 • Welk materiaal is er gebruikt? Heb je duidelijke tekeningen meegenomen of is er bijvoorbeeld een interessant voorwerp of huisdier (bijvoorbeeld een spreekbeurt over cavia’s) meegenomen? Laat je het goed zien aan je klasgenoten en vertel je er ook iets bij?
 • Lees je de spreekbeurt voor of vertel je het met.
 • Je taalgebruik.
 • Wordt er geluisterd door je klasgenoten? Was de spreekbeurt wel interessant genoeg?
 • Hoe heb je jezelf voorbereid? Door extra vragen van andere klasgenoten of van de meester of de juf, kan je meester/ juf zien of je wel echt iets van het onderwerp weet en of je niet zomaar een verhaal uit je hoofd hebt geleerd (nog een reden om niet zomaar iets van het internet te kopiëren!).

 Wij wensen je veel SUCCES! JE KUNT HET!!!

27 Comments

 1. ninah schreef:

  ik heb binnen 3 weken een spreekbeurt . per 2.. mijn onderwerp is muziekinstrumenten.
  niet zo’n moeilijk stukk maarr we moeten een instrument knutselen. het is mmoeiilijkk ik ben bang dat het niet gaat mislukken en het staat op 130 punten voor het vak RT.

 2. Redactie schreef:

  Veel succes allemaal. Jullie kunnen het!

 3. Said schreef:

  van de individuele samenleving en cultuur maatschapij.oke?eseu

 4. melisa schreef:

  ik moet van mijn juf spreekbeurt houden over je hobby en ik wee niet waar over over zwemmen maar me vriendin heft al over dat gehouden dansen voetbal of ………….
  ik weet gewoon niet

 5. Anoniem schreef:

  mannekes geen probleem
  het komt wel goed
  ik geef morgen ook een spreekbeurt
  het komt allemaal wel van zelf
  ik wens jullie veel succes…

 6. ik wil niet dat iedereen me naam weet!!!!! schreef:

  heey
  ik moet een werkstuk maken op school en daarna moet ik daaarover een spreekbeurt houden!!!!!!
  een werkstuk valt wel mee vind ik maar een spreekbeurt voor je klas dat kan ik niet aan hoor!
  en ik weet niet waarover ik me spreekbeurt over houden moet
  ik heb echt geen idee
  kan iemand me tips geven?
  maar we mogen niet van de meester en juf ff snel kopieren en ff snel plakken en taddaaaaaaaaaaa klaar
  dat dacht je maar he dat mag niet en je moet oook opschrijven op welk website of boek je het informatie heb afgehaald
  de groetjes

  ps. ik heb van deze website heel erg veel geleerd hoe ik me spreekbeurt en werkstuk moet houden!!!!!

  een big smile opzetten en voor je klas gaan staan dames en heren !!!!************

 7. sannneee schreef:

  ik vind het zo eng!!!!!!

 8. diana schreef:

  hoi allemaal,

  ik heb morgen 18 mei 2010 mijn spreekbeurt!!!
  ik ga het over brillen houden.
  ik heb veel informatie van boeken en internet enzo.
  maar ik vind het zo eng.
  maar denk gewoon dat je beroemd bent dat helpt bij mij.
  en ik zou eerlijk willen zeggen ik (echt waar hoor) heb er lang over na moeten denken wel weken.
  ik heb hier ook wel iets leuks: turkey,marokko,gitaar,honden,indonesie,corfo,blind zijn,onzonlaag,de aarde,meziek,piano,dolfijnen,paarden eilanden,juwelen,aruba,somalié,suriname enzo.
  ik heb best wel veel onderwerpen geschreven meschien helpt je het met je onderwerp. nou dat was het wel.
  doe je best met je spreekbeurt als je die hebt.
  nou da was het

  doei

 9. Anoniem schreef:

  veel succes allemaal maak je geen zorgen over je spreekbeurt het komt allemaal goed

 10. tatum schreef:

  Ik heb nog nooit een spreekbeurt gehouden.
  Daarom vind ik het nog wel spannend!
  Ben ook zenuwachtig.
  Maar dat maakt niet uit heb ik gelezen!
  Ik weet door deze site een onderwerp.
  En dat is.
  Dolfijnen!

 11. tatum schreef:

  Vragen:
  Is het leuk om een spreekbeurt te houden?
  Moet je lang over je spreekbeurt doen of juist kort?
  Moet je heel veel informatie zoeken of juist niet?
  Moet je veel materiaal zoeken of niet te veel?
  Ik houd het over dolfijnen dus waar haal ik materiaal vandaan?
  Wil je deze vragen alsjeblieft beantwoorden?!
  Groeten Tatum

 12. Beheerder schreef:

  Hallo Tatum,

  Het verschilt per persoon of een spreekbeurt geven leuk is. Sommigen vinden het heel leuk, maar anderen vinden het best wel een beetje eng. Laat je weten wat jij er van vond toen je een spreekbeurt gaf?

  Het is belangrijk dat je jezelf goed voorbereid op een spreekbeurt. Begin dus al meteen met voorbereiden wanneer je hoort dat je een spreekbeurt hebt. Hoe beter je jezelf voorbereid, hoe hoger je cijfer.

  Je begint met het kiezen van een onderwerp en gaat daarna informatie zoeken op internet of in de bibliotheek of op andere plaatsen. Bij een spreekbeurt over dolfijnen kun je bijvoorbeeld eens naar Dolfinarium in Harderwijk gaan met je ouders of je kunt hun bellen.

  Ook kun je tijdens het zoeken naar informatie alvast kijken naar materiaal, zoals foto’s, leuke filmpjes, beeldjes en andere dingen die je kunt laten zien.

  Als je dit hebt, kijk je alles door en besluit je wat je kunt gebruiken voor je spreekbeurt. Vertel bijvoorbeeld waar dolfijnen leven en laat dit op een landkaart zien of laat een filmpje zien met dolfijnen erin aan het begin van je spreekbeurt. Ook kun je vertellen wat dolfijnen eten, hoe oud ze worden, hoe groot ze zijn en wat ze de hele dag doen.

  Als je je spreekbeurt af hebt, kun je meer materiaal zoeken voor bij je spreekbeurt. Vraag jezelf eens wat jij leuk zou vinden om te zien tijdens en spreekbeurt?

  Veel succes

 13. tatum schreef:

  Ik heb mijn eerste spreekbeurt klaar!
  En dat was heel leuk.
  We hoeven de spreekbeurt pas in Januari te geven!
  Ik houd het over dolfijnen.

  Groetjes Tatum.

 14. tatum schreef:

  Het ging heel erg goed!
  Ik kreeg makkelijke vragen.
  En met quiz wie ik erachteraan had,had bijna iedereen vraag 6 fout.

  Groeten Tatum!

 15. Anoniem schreef:

  Ik heb het helemaal onder me knie hoe ik de tips nu begrijp ik ga me spreekbeurt 1april houden ben benieuwd als het goed gaat

 16. anoniem schreef:

  ik hauww mijn over 2 wekken ik heb er al 2 gahaude en ik zit in gr 6 en ben 9 jr mijn eerste ging over disney en de 2de over justin bieber ik gaa deze houwen over marlin monroe en mijn 4de gaa ik houden over chiwawas ik heb er zelf een met mijn erste had ik een 9/ en de 2de een 10.doei alemaal. en succses met jullie spreekbeurten doei

 17. rowan schreef:

  het is een goeie tip het gaat lukken denk ik mijn onderwerp is over honden ik kan het al heel goed
  ik heb alles voor berijt maar het gaat me echt lukken ik von vooral Stap 5. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
  goed nou ik hoop dat er nog meer goede reacties

 18. anoniem schreef:

  ik denk dat alles goed komt sorry maar ik zie jullie reactie nu pas sorry anoniem zegt jo.

 19. Mellos schreef:

  Ik wil een spreekbeurt doen over Bovennatuurlijke krachten.Maar kan iemand me helpen om een spreekbeurt daarover te houden.Want ik kan niet veel info vinden enzo.

 20. Geerke schreef:

  Hey,

  Ik heb vet veel geleerd van deze site.
  Ik wil echt dat meer kinderen deze site kennen!
  Ik heb 21 maart 2012 mijn spreekbeurt.
  Ik doe ‘em over beugels.
  Ik ben een beetje zenuwachtig, maar ik heb geleerd van deze site, hoe je je zenuwen weg moet laten dus…..
  ACHTER DE SPIEGEL!!
  Doei!

  Liefs Geerke

 21. Hannah schreef:

  Heey

  Ik moet na 3 weken weken een spreekbeurt doen en het moet over het Nieuws zijn ik ben echt heel zenuwachtig en bang ik moet met mijn beste vriendin(BFF) werken dat is wel leuk maar ik ben wel bang maar ik heb nu veel dingen geleert van deze website dus ik denk dat het mij ga lukken en niet mislukken mijn spreekbeurt duurt 15 minuten dus ja ik moet heel veel praten en ik heb ook een probleempje ik kan nuet hard praten maar om een goede spreekbeurt te houden doe ik dan mijn best daar voor
  Doei iedereen
  Wens me heel veel succes daarme oke
  Badank als jij dat toch doet
  Doei
  Liefst Hannah

 22. Pinots schreef:

  Heey
  Ik heb mijn spreekbeurt dinsdag 12juni 2012
  Ik moet nog 3 hoofdstukkencuit mijn hoofd leren het lukt me maar niet
  Ik heb 9 hoofdstukken dankzij mijn moeder!
  Ze vond 6 hoofdstukken te weinig
  Maar ja ik ga weer uit me hoofd leren

  Doei

  Xx nova

 23. Nova schreef:

  Ik heet Nova geen pinots die iPad veranderd alles!

 24. Joyce schreef:

  Heeey,
  Ik heb mijn spreekbeurt over 9/11
  Is dat een goed onderwerp x
  Doei

 25. Erik de bruin schreef:

  IK HAD EEN (9) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 26. lavenia schreef:

  Cool da weet ik waarop de leerkrachten letten want als ik ook naar andere kinderen kijk heb jij zelf ook geen zin in wat ze vertellen en dat wil ik juis voorkomen jullie zijn toppi thank you for your information

 27. Nikki schreef:

  Ik heb nog nooit een spreekbeurt gehouden daarom vind ik het extra spannend. O ja, ik ga het hebben over juffen en meesters. Want later wil ik ook juf worden. En mijn vriendin ook waar ik het mee ga doen. Als iemand anders ook voor zijn eerste keer z’n spreekbeurt gaat houden. Veel plezier en zet hem op. Doei de groetjes .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *