Natuurlijk leert u de tekst van uw presentatie niet helemaal uit uw hoofd. Dit zou zeker bij een grote presentatie een grote onderneming zijn. En wat moet u doen als u de tekst toch vergeet? Dan staat u daar met een mond vol tanden. Maar wat moet u dan? De hele presentatie voorlezen vanaf een papier is ook geen goede oplossing, want dit zal uw presentatie waarschijnlijk niet ten goede komen. Een spiekbriefje kan bij een presentatie als oplossing dienen.
Op een spiekbriefje plaatst u een aantal belangrijke punten uit uw presentatie en niet de hele tekst. Een spiekbriefje biedt de ruimte om enerzijds zelf invulling te geven aan de presentatie en om anderzijds uzelf te kunnen houden aan de voorbereide tekst. Wanneer u dan even niet meer weet wat u moet zeggen, keert u terug naar het spiekbriefje.
Punten die echt niet mogen missen op uw spiekbriefje zijn:
De inleiding:
Deze is vaak het moeilijkste, omdat de inleiding het echte begin van de presentatie is. Veel mensen staan dan stijf van de zenuwen, waardoor veel mensen spontaan hun tekst vergeten. Schrijf daarom hetgeen wat u wilt gaan zeggen op, zodat er geen vervelende situaties kunnen ontstaan.
De kern:
Schrijf de kernpunten van uw presentatie op, zodat u hetgeen wat u wilt gaan vertellen in grote lijnen op papier hebt staan. Als u per kernpunt een goede kernzin kunt formuleren, heeft u meestal het belangrijkste al gezegd over het onderwerp. Daarbij is het ook handig om cijfers, citaten en dergelijke zaken op te schrijven.
Het slot:
Zet het slot ook op papier, zodat u hier niet tekort komt. Meestal wordt tijdens het slot de conclusie besproken en de conclusie is meestal hetgeen waar de presentatie om draait. Schrijf het dus helemaal uit, zodat u niet met uw mond vol tanden komt te staan als u het even niet meer weet.
Een laatste tip voor de vormgeving: maak mooie kaartjes, zoals ze ook in televisieshows gebruiken. Hierdoor komt u een stuk professioneler over en daarbij heeft u ook meteen iets in uw handen, iets wat veel mensen fijn vinden.