Het Seriële Positie-effect

Prezi, de nieuwe presentatietool?
1 mei 2012
9 sterke inleidingen voor presentaties
31 oktober 2012
Show all

Nooit gehoord van het Seriële Positie-effect? Dat is niet raar, maar u komt het wel bij iedere presentatie tegen. Het principe heeft namelijk een behoorlijk grote invloed op wat uw publiek van uw presentaties meekrijgt. Dit effect verdient het dan ook om er bewust bij stil te staan, zodat u er bij de voorbereidingen van uw presentaties rekening mee kunt houden. 

Het seriële positie-effect is ontdekt door de Duitse psycholoog, Hermann Ebbinghaus (1850-1909) en heeft betrekking op ons geheugen. Het stelt dat het onthouden van informatie afhankelijk is van de positie, hoe het weergegeven wordt. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer er bijvoorbeeld een lijst met woorden getoond wordt aan iemand, degene vooral de eerste paar woorden (het begineffect) en de laatste paar woorden (het recentheidseffect) onthoudt.

Wanneer we dit effect toepassen op presentaties, kunnen we vaststellen dat zowel het begin als het einde van een presentatie het meeste bijblijven bij uw publiek. Dit zijn de momenten waarop het publiek informatie het meest onthoudt en ook betrokken raakt bij de presentatie. Kansen die voor het oprapen liggen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *