Powerpoint is ongetwijfeld de meest bekende en de meest gebruikte tool bij presentaties, maar waarschijnlijk niet voor lang meer. Een andere presentatietool maakt zijn opmars in de presentatiewereld en niet zonder verwachtingen. Prezi is een veelbelovende presentatietool waarmee iedereen zijn creativiteit op de vrije loop kan laten.
Prezi is een programma waarmee u beelden kunt ontwerpen die u kunt tonen tijdens uw presentatie. Het lijkt in eerste instantie op Powerpoint, maar wanneer u een langere blik werpt op de Prezi-presentatie ziet u dat niets minder waar is. Prezi is een geheel nieuwe presentatietool die een nieuwe dimensie geeft aan presentaties. Met Prezi kunt u letterlijk alle kanten op.
Prezi heeft veel weg van een grote collage met geschreven teksten en afbeeldingen. Echter is het meer dan dat. Door de visuele technieken die mogelijk zijn bij Prezi kunt u over het blad heen bewegen, inzoomen en uitzoomen. U neemt uw luisteraars mee op een reis in uw Prezi-presentatie en als u het goed doet, zullen uw luisteraars hun ogen uitkijken.
Met het maken van een Prezi-presentatie begint u met een groot, leeg blad. Op dit blad kunt u alles kwijt wat u wilt: u kunt woorden en zinnen typen, u kunt vormen toevoegen en ook afbeeldingen. Dit kunt u allemaal naar eigen wens invullen, zo groot als u wilt en met welke kleuren u wilt (hoewel u tot nu toe nog wel gebonden bent aan beschikbare sjablonen, overigens worden dit er steeds meer). Vervolgens kunt u tussen de verschillende objecten heen en weer bewegen in de volgorde die u wilt laten zien. Hierbij kunt u op objecten inzoomen en uitzoomen en dit kunt u vervolgens aan uw luisteraars tonen. De overgangen tussen de objecten verloopt soepel en snel.
Een voorbeeld om de werking van Prezi te laten zien:
[youtube video=”kP85gKbUDXs” width=”700″ height=”420″]
In eerste instantie zijn wij meteen met Prezi aan de slag gegaan en het verwonderde ons hoe makkelijk Prezi in het gebruik is. Zonder gebruikershandleiding kwamen wij al heel ver met onze Prezi-presentatie. Maar het is wel aan te raden om de video’s te bekijken over het gebruik van Prezi, al is het maar om alle voordelen van Prezi er uit te kunnen halen die haalbaar zijn met het programma.
U kunt u aanmelden op de Prezi-website en zo online gebruik maken van de tool. Dit kan in eerste instantie gratis, maar u kunt uw programma ook upgraden om zo gebruik te maken van meer voordelen van Prezi.
Prezi is handig in gebruik en geeft een nieuwe dimensie aan uw presentatie. Op een korte en krachtige wijze kunt u gewenste informatie overbrengen door middel van korte teksten en visuele beelden. Hiermee verschilt Prezi van Powerpoint die vooral het gebruik van opsommingtekens aanmoedigt.
Hoewel de voordelen van Prezi groot zijn, zou Powerpoint niet uit het oog verloren moeten worden. Powerpoint is immers een product van jaren innovatie op basis van ervaringen en nieuwe mogelijkheden en heeft daarmee nog altijd een streepje voor op Prezi, die pas om de hoek komt kijken.
En natuurlijk dient het ook vermeld te worden dat Prezi net zoals Powerpoint slechts een tool is, een hulpmiddel. Welk hulpmiddel u ook bij uw presentatie gebruikt, de echte, krachtige presentatie dient van u persoonlijk te komen door voorbereiding en een krachtige presentatie.
8 Comments
Leuk artikel. Ben zelf sinds enkele maanden een fervent gebruiker van Prezi en ik zou graag nog een stukje toevoegen aan deze post.
Anders dan slechts ‘een nieuwe presentatietool’ (met vette graphics) heeft Prezi wel degelijk een streepje voor op powerpoint. Prezi daagt je uit om beter te gaan nadenken over hoe je je verhaal laat zien. De filosofie van Prezi is dan ook dat als je een Prezi (een Prezi-presentatie) van een afstandje bekijkt, dat je weet wat er belangrijk is. De details zijn kleiner en daardoor is de presentatie voor de kijker meer een belevenis.
Verder mogen ook de innovatieve ‘zebra-tool’ (om de presentatie snel en intuitief in elkaar te zetten), de SEO (Prezi’s worden goed gevonden op Google) en het makkelijk weergeven van youtube-filmpjes genoemd worden. Bovendien is de helpdesk bijzonder snel. Een kapotte Prezi laatst was binnen 3 uur hersteld.
Zelf gebruik ik Prezi sinds enkele maanden in mijn werk (o.a. lesgeven en presentatie van creatieve concepten en ook als brainstormtool); studenten en collega’s staan versteld. Momenteel kijken we ook hoe we de huisstijl van onze school kunnen inbrengen in een Prezi. Dat kan bij Prezi voor 450 dollar, maar je kunt zelf ook een eind komen met Flash SWF en transparent PNG.
Graag zou ik Prezi gebruiken in mijn presentatie’s, alleen dan in de vorm van filmpjes -> exporteren dus. Iemand enig idee of dit mogelijk is en hoe dit kan?
De prezi’s die ik tot nu toe heb gezien gaven me allemaal het gevoel dat ik dronken was. Hoewel de methode best revolutionair genoemd mag worden vindt ik dat in de prezi discussie de tool te veel centraal staat. Een goede presentatie is veel meer afhankelijk van de spreker dan van de hulpmiddelen die hij of zij gebruikt. Draagt prezi werkelijk bij aan een beter verhaal van de spreker, of leidt het juist de aandacht van het publiek af?
Ik denk dat Prezi zeker wat toe kan voegen aan je verhaal, mits je het juist gebruikt. Het is verleidelijk om veel te zoomen en draaien, maar ik kan me voorstellen dat je daar inderdaad een ‘dronken’ gevoel bij krijgt.
Maar zo lang je dat beperkt en blijft nadenken hoe het zoomen kan helpen om je verhaal te verduidelijken (bijvoorbeeld door even in te zoomen op een belangrijk detail, of juist even uit te zoomen om overzicht te creëren) is het denk ik een waardevolle ondersteuning bij je presentatie.
@Douwe Schaaf: Je hebt tegenwoordig ook veel meer mogelijkheden om zelf je Prezi te ‘customizen’, omdat je zelf kleurcombinaties en lettertype kan kiezen. Wellicht dat je daarmee dus de kosten voor het ontwerpen van een huisstijl in Prezi kunt besparen!
Bart, je kan Prezi niet exporteren als filmpje. Maar wat je natuurlijk wel kunt doen is Camtasia (of een gratis screencapture alternatief) gebruiken om een Prezi op te nemen. Dat kun je vervolgens natuurlijk gebruiken in een presentatie.
Grootste valkuil is dat er een collectieve gedachte is dat het de software is (PowerPoint, Keynote) die de presentatie slecht of saai maakt.
Het is de spreker die contact moet maken met zijn of haar publiek. Het is de spreker die de keuze maakt of daar hulpmiddelen bij worden ingezet en op welke wijze.
Waar ik voor wil waken is dat sprekers Prezi gaan gebruiken en daarmee denken dat ze een interessante presentatie brengen. (Of Prezi gebruiken omdat ze daarme eop een andere manier presenteren). Daar is meer voor nodig dan een hulpmiddel als Prezi of PowerPoint (Keynote). Al deze programma’s zijn ogenschijnlijk eenvoudig en heb je voor je gevoel zo onder de knie. Net als bij gebruik van PowerPoint zie ik Prezi’s met veel tekst, voorgelezen door een spreker die meer naar het scherm kijkt dan naar z’n publiek. Presentaties waarbij nauwelijks aandacht is voor doelgroep, doel, boodschap en structuur.
Ik voorzie dat we straks naast Death by PowerPoint ook Motion sickness by Prezi hebben. Het middel wordt het doel. Geef de software niet de schuld, maar kijk wat je ermee doet en hoe dat beter kan en met resultaat.
Om het even welk hulpmiddel je daarbij gebruikt.
Prezi is lang niet goed genoeg om Powerpoint te vervangen. Daarvoor is het te beperkt.
Ik prefereer een strak en logisch lopend presentatiemiddel en dat is simpelweg niet te maken met Prezi.
Ik geef vaak de voorkeur om te spreken zonder saaie powerpoint of andere hulpmiddelen, maar ga toch eens kijken of dit iets is. Leuk artikel.