De zeer bekende marketeer Seth Godin schreef recent op zijn weblog over zijn 9 stappen voor ‘powerpoint magic’. Seth Godin is de voormalige vice-president direct marketing van Yahoo!, auteur van maar liefst negen bestsellers en een veelgevraagde internationale spreker.
Hoewel het hier natuurlijk slechts de mening en de methode van Seth Godin betreft, kunnen we zeggen dat we in veel van zijn punten een kern van waarheid vinden. Of u het met hem eens bent, is aan u om te oordelen. Ga daarvoor snel door naar de presentatietips van Seth Godin:
1. Powerpoint helemaal niet gebruiken.
Seth Godin stelt dat het in de meeste gevallen helemaal niet nodig is om powerpoint te gebruiken. Zijn advies: kijk mensen aan in de ogen, vertel uw verhaal, vertel de waarheid in uw eigen woorden, zonder listigheid en met duidelijkheid.
2. Gebruik uw eigen lettertype (indien nodig).
Wederom een advies van Seth Godin en hij maakt hier een goed punt. De keuze van een lettertype is belangrijk voor het succes van uw presentatie. Op PresentatieKracht vindt u een lijst met aanbieders van gratis lettertypen. U kunt ook terecht bij de betaalde sites waar de lettertypen meestal veel mooier en professioneler zijn. Maar daar betaalt u dan natuurlijk wel voor.
3. Vertel de waarheid.
Hierbij zegt hij niet, “niet liegen tegen uw publiek”, want dat is uiteraard al een gegeven! Hij bedoelt “niet verbergen”. Met andere woorden: wees direct en vertel waarom u de presentatie geeft. Daarmee beantwoordt u namelijk de vraag van uw publiek, want hun vraag is: “Wat gaat u me verkopen? U bent hier toch om iets te verkopen, of niet? Zo niet, verspil dan mijn tijd niet.” Wanneer uw publiek aan het einde niet weet wat u verkoopt (een idee, budget of iets anders), heeft u gefaald als spreker volgens Seth Godin. Hier zit ook een kern van waarheid in. Presenteren is meestal overtuigen en overtuigen = verkopen!
4. Betaal voor elk woord.
Seth Godin zweert bij zijn stelregel: gebruik zo min mogelijk woorden. En het is dus belangrijk om na te denken bij ieder woord die u in uw powerpointslides zet. Een leuk idee van hem om dit te bereiken is: betaal per woord een euro. Dit kunt u doen door het bedrag bijvoorbeeld aan goede doelen te schenken. Dat leert u om kort van stof te zijn. Wilt u een opsomming maken? Gebruik dan één woord per regel.
5. Gebruik een afstandsbediening
6. Gebruik een microfoon.
Geeft u een presentatie aan meer dan 20 mensen, gebruik dan een microfoon. Het verandert namelijk uw houding en impact op het publiek en natuurlijk bent u dan ook beter te verstaan. Bij een publiek van meer dan 300 mensen is het zelfs aan te raden om uw gezicht te laten projecteren op het scherm, naast de slides.
7. Zorg ervoor dat u een groot idee meebrengt.
Het is volgens Seth Godin niet de moeite waard om een presentatie te houden voor een klein idee, of voor een budget, of voor een driemaandelijkse update. Daar zijn memo’s namelijk voor. Volgens hem is het beter om pas een presentatie te geven wanneer u een groot idee meebrengt!
8. Aantekeningen maken?
Als mensen livebloggen, twitteren of opschrijven wat u zegt, vraagt Seth Godin zich af of u alles uit uw presentatie kunt halen. U kon immers de presentatie ook zelf gewoon op uw weblog schrijven om iedereen de moeite en tijd te besparen. Vervolgens stelt hij dat we vanaf onze jeugd zijn opgeleid om aantekeningen te maken in plaats van aandachtig luisteren. Seth Godin vindt dit een schande.
Hij zegt dit heel zwart/ wit, maar er zit een kern van waarheid in. Het zal vaak voorkomen dat uw kernboodschap niet overkomt bij uw publiek wanneer uw publiek bezig is met het maken van aantekeningen, doordat uw publiek daar druk mee is. Echter, uit onderzoek blijkt wel dat u beter onthoudt als u aantekeningen maakt (in ieder geval in een onderwijskundige setting).
Wij raden u aan om aan het begin van uw presentatie aan uw publiek te melden dat zij een samenvatting ontvangen na afloop van uw presentatie. Zo houdt u alle aandacht op de presentatie.
9. Houdt het kort!
Seth Godin zegt wat we eerder al hebben besproken; houd uw presentatie kort. Hierbij gaat hij verder dan Guy Kawasaki (20 minuten per presentatie). Seth Godin stelt namelijk dat de ideale presentatie 10 minuten duurt. Een presentatie van 10 minuten met grote afbeeldingen, grote letters, een minimum aan woorden en (schokkende) inzichten is volgens hem perfect. In de rest van de overgebleven tijd kunt u discussies leiden, vragen beantwoorden of andere dergelijke zaken.
Hij eindigt zijn stappenplan met een zeer waardevolle tip. Hij stelt namelijk dat de meeste presentaties verschrikkelijk zijn (mee eens!). Niet omdat deze door een amateur zijn ontworpen, maar omdat degene die het presenteert zich verschuilt achter zijn lay-out, zijn design en andere hulpmiddelen.. Seth Godin maakt hier een belangrijk punt. Veel mensen denken ‘als mijn design maar goed is, dan is alles goed’, maar deze gedachte is absoluut FOUT! Het design is zeer zeker een belangrijk onderdeel volgens ons als u het op de juiste manier doet, maar u bent toch nog altijd degene die het moet brengen.
Bestsellers van Seth Godin: Meatball Sundae, The Dip, Small is the New Big, All Marketers are Liars, Free Prize Inside, Purple Cow, The Big Red Fez, Survival is Not Enough, Unleashing the Ideavirus, Permission Marketing.
Foto door Jerryr
2 Comments
[…] Seth Godin – Lessig methode – Guy Kawasaki pitch methode Ontvang onze laatste artikels over presenteren via […]
Haai,
Ik moet een presentatie voorbereiden voor school, en vind dat eerlijk gezecht niet één van de makkelijkste zaken.
Ik belandde heel toevallig via google op presentatiekracht.nl met een doel vinden van een kant en klare presentatie. Na deze site te doorneuzen ben ik veel wijzer geworden en ben zeer en egt zeer! tevreden. Ik zal mijn leerkrachten en klasgenoten zeker naar deze site doorverwijzen.
En wat betreft de stuk :” Presenteren volgens Seth Godin ” zal ik zeker gebruiken in mijn eigen presentatie, en de studie die ik in het heden volg: directie secretaresse , en de toekomstige opleidingen: Juridisch /HBO-rechten. Presenteren volgens de Methode van Heer Seth Godin is heel handig leerzaam goed in praktijk te gebruiken.
Met hartelijke dank aan de opzetters van de site
Leyla Farzaliyeva