James Duncan Davidson, een professionele fotograaf, ziet vele presentaties voorbij komen. Zo ook recent tijdens zijn werk op eComm 2009 in Burlingame. Tijdens deze presentaties merkte hij op dat sprekers vaak bepaalde handelingen verrichten door zenuwen, bewust of onbewust. Iets wat inderdaad vaak gebeurt en wat u misschien ook bekend in de oren klinkt.
Echter merkte hij, als luisteraar, ook op dat deze handelingen zeer storend kunnen zijn voor het publiek. Om die reden heeft Davidson met deze handelingen een lijst met tips samengesteld voor iedere spreker die het maar wilt horen. En wij, wij zijn hem dankbaar voor de tips, want hij maakt een aantal goede punten bespreekbaar.
Voor het complete artikel met zijn tips en de uitleg ervan verwijzen wij u door naar zijn website, maar hierbij alvast een voorproefje met de tips:
- Richt uzelf tot uw publiek tijdens de presentatie, niet tot het scherm.
- Kies een plek om te gaan staan, blijf daar staan en verplaats uzelf niet onnodig. Wanneer u wel moet bewegen, doe dit dan met beleid en draai vooral geen rondjes om uw as.
- Gebruik geen naambordje en als u hem moet gebruiken om welke reden dan ook, doe het dan af tijdens uw presentatie.
- Als u merkt dat u achteruit loopt, dan beweegt u waarschijnlijk te veel. Stop daarmee, haal diep adem en let op uw bewegingen.
- Als u geen oogcontact maakt met uw publiek, maakt u het voor uw publiek zeer moeilijk om uw boodschap goed te ontvangen.
- De hoek van het podium waarop u gewoonlijk dicht bij het publiek bent, is donkerder dan de rest van het podium. Uw publiek kan u minder goed zien als u daar staat.
- Als uw presentatie opgenomen wordt, zijn deze voorgaande punten nog tien keer belangrijker. Hoe zou immers een spreker die overdreven veel beweegt overkomen op de kijkers?
- De regel voor de kleding van een spreker: Breng met uw kleding uw boodschap over. Zorg ervoor dat uw kleding zich 0 tot 1 niveaus boven ‘leuk’ bevindt.
- Als u deelneemt aan een panel, kijk dan niet naar uw schoenen. Probeer te kijken naar degene die aan het praten is, want anders komt u verveeld over, zelfs al bent u dat niet.