Wie kent het niet? Het welbekende schoolbord. Het is bekend bij jong en oud, aangezien het al jaren op scholen gebruikt wordt als hulpmiddel. Er zijn twee soorten: het schoolbord waarop u met krijt schrijft en het schoolbord waarop u met stift schrijft, het zogenoemde whiteboard. Het schrijven op een schoolbord met krijt vergt wel oefening, het wordt namelijk niet altijd als makkelijk ervaren om er netjes op te schrijven. Het is niet voor niks dat pabo-studenten er zelfs les over krijgen. Een whiteboard waarop u met stift schrijft, verdient dus vaak de voorkeur als u kunt kiezen tussen de twee borden. Een voorbeeld:
Het gebruiken van een schoolbord / whiteboard behoeft ook enige voorbereiding. Zorg er van te voren voor dat er krijtjes of stiften klaar liggen. Indien mogelijk in verschillende kleuren, zodat u de kleuren kunt afwisselen per onderwerp. Ook heeft u een wisser nodig, zodat u uw tekst weg kunt halen om bijvoorbeeld ruimte te maken op het bord. En er zijn ook andere hulpmiddelen, zoals linialen die u kunt gebruiken op het schoolbord. Indien u bijvoorbeeld veel rechte lijnen moet trekken, dan zou dit een handig hulpmiddel zijn.
Een andere tip die wij u geven is: Schrijf met beleid op het schoolbord. Begin aan de linkerkant van het schoolbord en werk van boven naar beneden en zo steeds meer naar rechts. Zo zorgt u ervoor dat het schoolbord er niet uit gaat zien alsof er een wervelwind overheen geraasd is. Uw tekst blijft hiermee overzichtelijk voor uw publiek en ook voor uzelf. Het zou vervelend zijn als u tijdens uw presentatie even moet zoeken naar die tekening die u net ergens op het bord getekend heeft…
Wanneer u erover nadenkt om een schoolbord te gebruiken tijdens uw presentatie, is het belangrijk dat u allereerst bedenkt of u veel gaat schrijven en/ of tekenen. Als u kiest voor het whiteboard, praat dan niet te veel terwijl u op het whiteboard schrijft. Las een korte spreekpauze in terwijl u op het bord schrijft en draai u zo snel mogelijk weer om naar uw publiek. Als u veel op het schoolbord wilt gaan noteren, is het beter om een ander hulpmiddel te kiezen waarmee u van te voren de teksten en tekeningen al af kunt hebben. Niets is zo storend tijdens een presentatie als een presentatiegever die voortdurend met andere dingen bezig is en daardoor met zijn rug naar het publiek toe staat. U verliest hiermee ook het contact met uw publiek, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Ook vertraagd het uw presentatie, want schrijven en tekenen kost ook tijd.
Gebruik het schoolbord / whiteboard dus als hulpmiddel en niet als middel om uw boodschap over te brengen. Steekwoorden, simpele tekeningen, makkelijke grafieken of tabellen zijn genoeg. U bent degene die de boodschap over moet brengen!