De overheadprojector


overheadprojectornlKlinkt de overheadprojector u bekend in de oren? Voor sommigen zal het bekend voor komen, maar waarschijnlijk niet voor iedereen. Maar het is wel een hulpmiddel die u kunt gebruiken voor het geven van een presentatie.

Wat is een overheadprojector?

De overheadprojector bestaat uit een soort lichtbak met glasplaat, een projector en een groot scherm. U kunt gebruik maken van doorzichtige sheets met tekst erop die u neer kunt leggen op de glasplaat. Deze sheets worden dan op een groot scherm geprojecteerd. Een voorbeeld van een overheadprojector ziet u op de afbeelding.

Voor en nadelen van een overheadprojector

De sheets kunt u vooraf beschrijven of u kunt het tijdens de presentatie doen. Dit laatste verdient echter niet de voorkeur, want het getuigt niet van een goede voorbereiding. Wij raden het daarom alleen aan als u slechts weinig hoeft te schrijven. Wat wel zeer handig is bij het gebruiken van een overheadprojector, is dat u tijdens uw presentatie nog zaken aan de sheets toe kunt voegen. Wanneer u bijvoorbeeld een presentatie geeft en u toont daarbij een grafiek, dan zou u er zelf nog een lijn in kunnen tekenen (met een andere kleur) om de aandacht van uw publiek daarop te vestigen. En tijdens het schrijven, staat u niet met uw rug naar het publiek toe, iets wat wel het geval is bij het schrijven op een schoolbord.

Overigens is het ook mogelijk om sheets op een andere manier te maken. Zo kunt u de tekst op uw computer intypen en het printen op de sheet. Op deze manier krijgt u ook hele overzichtelijke sheets. En het is ook handig in het gebruik: wilt u nogmaals de vorige sheet laten zien? Dat is geen probleem, want dan legt u het gewoon even neer.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat de overheadprojector niet werkt zonder stroom. U moet dus altijd een stopcontact in de buurt hebben. Daarbij heeft u ook een plek nodig om het scherm op te houden of u moet de mogelijkheid hebben om het op een lege, egale muur te projecteren.

Presentatie geven met andere visuele ondersteuning: