Meerdere visuele hulpmiddelen gebruiken


Ooit bedacht dat u ook meerdere visuele middelen kunt gebruiken in een presentatie dan één soort? Dit is natuurlijk ook gewoon mogelijk. In sommige situaties kan het zelfs voordelig werken. Maar niet altijd. In andere situaties is het niet aan te raden, omdat het al snel rommelig kan overkomen, waardoor uw publiek niet meer weet waar ze moeten kijken.

In het geval dat u bijvoorbeeld een powerpointpresentatie gebruikt, maar u wilt bijvoorbeeld een rekensom opschrijven en uitleggen, dan kunt u gebruik maken van een flip-over of een whiteboard. Bij voorkeur kunt u dan voor een verplaatsbaar bord kiezen, zodat u het tevoorschijn kunt halen op het moment dat u het nodig heeft en weer weg kunt schuiven als u het niet meer nodig heeft. Ook kunt u natuurlijk de hand-outs gebruik naast de andere visuele middelen. Uw publiek kan bijvoorbeeld aantekeningen daarop maken, terwijl u spreekt.

Nogmaals: u kunt het beste eerst bekijken of het gebruik van meerdere middelen een positieve uitwerking zal hebben. Het is en blijft namelijk belangrijk dat u in het middelpunt blijft staan, want u bent degene die de presentatie geeft. Door het gebruik van meerdere hulpmiddelen schuift u namelijk al snel naar de achtergrond. Uw publiek moet de aandacht verdelen tussen u en alle hulpmiddelen en dat kan afleidend werken. U kunt dit overigens wel opvangen door bijvoorbeeld een blanco slide in uw powerpointpresentatie in te voegen, zodat uw publiek zich niet daarop hoeft te richten.

Visuele ondersteuning: