De flip-over


Na het welbekende schoolbord besproken te hebben, nu over naar de flip-over. Een grappige naam waarmee we meteen de bedoeling van het hulpmiddel zien. De flip-over is een staand bord met grote vellen papier. U kunt deze vellen afscheuren, maar u kunt het papier ook over de bovenkant heen slaan, ‘flip over’. De flip-over kent vele voordelen welke we zullen toelichten in dit artikel.

Voorbereiden op een flip-over

Eén van de voordelen van de flip-over is dat u van te voren kunt voorbereiden. U kunt op de verschillende bladen de onderwerpen schrijven die u gaat bespreken en daarna kunt u alle bladen terugslaan, zodat niemand het (nog) ziet. Daarbij kunt u tijdens de presentatie ook terug of verder bladeren naar een gewenst blad. Een duidelijk schrift en groot schrijven is wel noodzakelijk, om het zichtbaar te laten zijn. Gebruik daarbij ook donkere kleuren, zodat het in contrast staat met het witte papier en de teksten goed te zien zijn.

En ook als u niet voor wilt bereiden is de flip-over handig in het gebruik. U kunt op de bladen schrijven en als het vol is of u wilt een leeg vel, hoeft u het blad alleen om te slaan of af te scheuren. Het is een goed hulpmiddel wanneer u iets moet uitleggen en u wilt schrijven (een rekensom?) of wanneer u bijvoorbeeld moet improviseren bij een presentatie.

Het publiek

De flip-over is het beste te gebruiken in kleine gezelschappen en niet voor een groot publiek. Wanneer u dus een presentatie moet geven aan een groot publiek, is dit hulpmiddel niet aan te raden. Degenen die verder van het bord zitten, zullen niet in staat zijn alles te zien.

Bekijk tussendoor eens dit bijzondere voorbeeld:

Verder is de flip-over verplaatsbaar. Erg handig. U kunt het aan de kant schuiven als u het niet nodig heeft of zelfs opbergen als het een langere tijd niet nodig is.  Hierdoor staat het niet in de weg en is het er als u het nodig heeft. De flip-over is daarbij ook simpel in gebruik: geen gedoe met het aansluiten van draden, een computer en een beamer. U zet het neer en het is meteen te gebruiken (zorg wel voor schrijfgerei!).

Presentatie geven met andere visuele ondersteuning: