De Dia-show presentatie


Een oude bekende: de dia-show. Vroeger werd er al mee gewerkt en ook vandaag de dag blijkt het nog een prima hulpmiddel te zijn om een presentatie te geven. Het brengt ook een bepaalde sfeer mee: een donkere ruimte, het geluid van de diaprojector en gezamenlijk kijken naar de voorbijkomende dia’s.

Wat is een dia?

Een dia bestaat uit transparant materiaal waarop een foto afgedrukt is. Het is te vergelijken met de overheadsheets, maar dan kleiner en het wordt omringd door een rand. Zie de afbeelding voor een voorbeeld. Deze dia wordt met andere dia’s in een lade in een diaprojector geplaatst en dan op een witte achtergrond geprojecteerd. Met een druk op de knop kunt u overgaan naar de volgende dia. Het is hierbij wel belangrijk dat de zaal donker is, want anders zijn de dia’s moeilijk te bekijken.

Voorbereiding

Om gebruik te maken van de dia zijn er een aantal belangrijke voorbereidingen nodig. Zo heeft u in eerste instantie dia’s nodig en een diaprojector. Hetgeen wat u wilt tonen, dient op de dia’s te staan en dit is helaas niet iets wat we zelf even kunnen uitprinten. Het is dus belangrijk dat u op tijd besluit wat u wilt tonen, zodat de dia’s klaargemaakt kunnen worden voor gebruik.

Verder heeft u een groot scherm nodig of in ieder geval een lichte achtergrond, zodat de dia’s daarop geprojecteerd kunnen worden. Ook is het belangrijk dat de ruimte verduisterd kan worden.

Nadelen aan het gebruik van dia’s

Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruiken van dia’s bij een presentatie. Zo is het duur om dia’s te maken en ook is het een tijdrovende bezigheid. Daarbij is ook de diaprojector een prijzige aankoop. Deze redenen zorgen er al voor waarom er niet vaker voor de dia-show gekozen wordt. Ook kunnen we stellen dat het niet mogelijk is om tussentijds uw presentatie te veranderen, want het publiek krijgt alles te zien op de volgorde die u van te voren besloten heeft. En helaas moet er ook gesteld worden, dat diaprojectoren zeer gevoelig zijn voor storingen en dat is nou net iets wat u niet wilt tijdens uw presentatie.

Presentatie geven met visuele ondersteuning: