Een powerpointpresentatie maken?

PresentatieTip #9: Staat uw screensaver uit?
23 november 2008
Een complexe zaak simpel uitleggen: de kredietcrisis
28 november 2008
Show all

U wilt een powerpointpresentatie maken, maar hoe? Waar zou een goede powerpointpresentatie aan moeten voldoen? Eerder is er al gesproken over de regels van de bestseller Seth Godin en de 10-20-30 regel van Guy Kawasaki. Mooie aanpakken, maar helaas niet voor iedereen geschikt en ook niet in alle situaties bruikbaar. Daarom zullen we in dit artikel ingaan op de vraag waaraan een powerpointpresentatie zou moeten voldoen.

Er zijn in principe geen basisregels voor het maken van een powerpointpresentatie. Helaas kunnen we u dus niet vertellen hoe de perfecte powerpointpresentatie er uit dient te zien. Echter, we kunnen u wel tips en best-practises geven, zodat u deze kunt gebruiken. Waar moet u bijvoorbeeld rekening mee houden bij het maken van een powerpointpresentatie? Wat is goed om te doen en wat juist totaal niet? U leest het hier en u kunt natuurlijk ook nog een blik werpen in onze rubrieken: powerpoint cursus en design.

U bent het middelpunt, niet de powerpoint
Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat mensen zich verschuilen achter hun powerpointpresentatie. Ze vergeten wie de boodschap over moet brengen. Degene die de boodschap over moet brengen tijdens een presentatie, is degene die presenteert! De powerpointpresentatie dient slechts gebruikt te worden als middel om de boodschap extra power te geven. Als u uw hele tekst in uw powerpointpresentatie zet, dan is het ook niet nodig meer om een presentatie te geven. U kunt dan beter een artikel uitbrengen en deze rondsturen. Zie de powerpointpresentatie dus als een hulpmiddel bij het overbrengen van uw boodschap. De boodschap zelf brengt u zelf over.

Houd de slides simpel en krachtig
Nog een veel gemaakte fout bij het maken van een powerpoint is het volstoppen van dia’s of slides met informatie. Zoals we al stelden: u bent het middelpunt, niet de powerpointpresentatie. Hieronder ziet u twee willekeurige voorbeelddia’s uit twee verschillende presentaties die gevonden zijn op google. Wanneer uw publiek deze slides moet lezen tijdens een presentatie, zullen zij zich daarop richten en niet echt meer op wat u te vertellen heeft. Dit terwijl u juist hun aandacht wilt, anders stond u daar niet.

 

Probeer dus alleen het hoofdzakelijke in een dia te zetten. Het liefst in een paar woorden. Probeer daarbij uw powerpointpresentatie juist op zo’n manier te gebruiken dat u de interesse van uw publiek opwekt. Goede voorbeelden van goede powerpointpresentaties, vindt u bij de beste presentaties van 2008 of bij Presentationzen.

Begin niet meteen achter de computer
Voordat u begint met het maken van de powerpointpresentatie, kunt u beter eerst bedenken wat u wilt met uw presentatie. Wat is de kern? Wat moet het publiek onthouden? Een goede voorbereiding is echt cruciaal voor een krachtige presentatie! Meer hierover vindt u in onze artikelen: voorbereiding van een presentatie en de checklist presenteren. Pas als u dat duidelijk heeft, kunt u beginnen met het in elkaar zetten van de powerpoint.

Relevante afbeeldingen van hoge kwaliteit gebruiken
Wat wij mensen altijd aanraden, is om mooie en relevante afbeeldingen te gebruiken voor hun presentatie. Afbeeldingen kunnen namelijk emoties oproepen bij het publiek, waardoor de presentatie beter blijft hangen. Voeg dus een aantal mooie afbeeldingen toe aan uw powerpointpresentatie, bij het maken ervan. Gebruik vooral geen clipart (afbeeldingendatabese van Microsoft), maar zoek afbeeldingen in goede databases met gratis afbeeldingen. Voorbeelden van goede powerpointpresentaties, vindt u bij de beste presentaties van 2008. Gebruik wel afbeeldingen van een goede kwaliteit, het zou vervelend zijn als de afbeeldingen wazig uitkomen tijdens uw powerpoint.

Gebruik mooie sjablonen
De standaardsjablonen in Office zijn ondertussen al zo vaak gebruikt in zoveel presentaties, dat het niet meer speciaal is. Het is daarom beter om een bijzonder sjablonen te gebruiken voor uw powerpointpresentatie. Op zoek naar bijzondere sjablonen? Bekijk de sjablonen die PresentatieKracht ter beschikking stelt.

Het juiste lettertype
Ook de keuze voor een lettertype is belangrijk bij het maken van een powerpointpresentatie. Als u wilt dat uw presentatie succes heeft, is het goed om ons artikel over lettertypen in powerpoint ook te lezen.

Op zoek naar meer informatie? Bekijk ook onze rubrieken: powerpoint cursus en design.

20 Comments

 1. madulaine schreef:

  hallo ik wil graag foice hebbe anders kan ik geen powerpoint maken

 2. Beheerder schreef:

  Wat bedoel je precies met foice Madulaine?

 3. Lore schreef:

  ik vind op deze tekst alleen maar over wat je kunt doen maar niet hoe je nu juist een moet maken bv: waar is cde uitleg over hyperlinks en zo? maar geeft niet er zijn nog genoeg sites.

 4. Cel schreef:

  Hoe embed ik een mp3 bestand in Powerpoint 2007 ?

 5. jannie schreef:

  ik kan niet meer mailtjes openen op powerpoint .
  er is af gegaan heb ik zelf per ongeluk gedaan

 6. ron schreef:

  Ik zie hier allemaal technische vragen bij de reacties staan. Voor antwoorden “hoe” moet je eens zoeken naar tutorials. bijv http://office.microsoft.com/nl-nl/training/uw-eerste-presentatie-maken-RZ010186615.aspx

  Naar mijn mening probeert bovenstaande info voor u inzichtelijk te maken welke aspecten belangrijk zijn voor een geslaagde presentatie inhoudelijk en op communicatief gebied. Dus ook al weet je WEL hoe powerpoint technisch werkt, zonder in achtneming van bovenstaande aspecten zul je niet snel een goede en duidelijke presentatie kunnen maken.

  groeten en succes allemaal

 7. anoniem_pje schreef:

  hoe zorg je ervoor dat niet alles gelijk komt bij de dia, voorstelling? zeg maar dan eerst de ene zin komt en dan druk je op enter en komt de volgende zin?

 8. LoveHorse schreef:

  hoe moet je powerpointen ? ik wil een presentatie maken maar ik weet niet waar en hoe ?

 9. hafsa schreef:

  ik heb op 14 maart 2011 een spreekbeurt en ik wil een powerpoint maken maar ik weet alleen niet hoe ik hem moet maken snik kan jij mij plies helpen anders krijg ik een laag sijfer snik snik snik.

 10. sjors schreef:

  Voor iedereen die aan het jengelen is over waar ze het kunnen downloaden en hoe ze powerpoint moeten gebruiken. PowerPoint van Microsoft is onderdeel van Office en is niet gratis. Je kan het wel gratis proberen voor zestig dagen. Hier de link: https://www.presentatiekracht.nl/powerpoint/gratis-powerpoint-downloaden/

  Er is ook een alternatief en dat is OpenOffice, dit is gratis. Je kan het downloaden en meteen aan de slag: http://download.openoffice.org/index.html

  Voor mensen die behoefte hebben aan een how-to voor OpenOffice presentaties kan ik het volgende aanraden: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/NL/Documentation/OOo3_User_Guides/Getting_Started/Creating_a_presentation

  Ajuu

 11. Theo schreef:

  Goeie website, duidelijke verwoording hoe je precies moet presenteren.

  Focus: Jij bent degene die verteld. Proficiat! Dit vergeten teveel mensen.

  Voor de rest, alle puberale dombo’s onder ons, zoek verder dan je neus lang is.

 12. brbrbrbrbrbr schreef:

  hoe moet dat eigelijk doe,want ik moet een sreekbeurt houden maar ik weet niet hoe het moet kan iemand dat mij uitleggen ?

 13. xXLOLXx schreef:

  de beste site

 14. mathi schreef:

  ik wil een powerpoint maken

 15. Milou schreef:

  Hey kan je op je iPod ook een powerpoint maken
  Dat zou ik wel erg fijn en leuk vinden omdat ik vaak powerpointen wil maken maar ik zit altijd
  Op me iPod
  Xx plz regel dat

 16. ymke schreef:

  leuk heb veel geleerd

 17. My schreef:

  weten jullie een goede site waar ik mijn powerpoint kan maken? ik moet een boekpresentatie maken 🙁 maar weet geen goede, jullie goeie tips?? heluup plzz..

 18. natalya schreef:

  op m’n ds kan je geen powerpoint maken

 19. natalya schreef:

  ik heb het pas ook voor de klas gedaan met drie andere kinderen uit m’n klas.

 20. Lol schreef:

  Ik wil graag iets meedoen voor presentatie leuk te maken maar wat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *