6 methoden om overtuigend te presenteren

Een goede inleiding door Eddy Tate
15 juni 2009
Beste lettertype voor in uw powerpoint?
15 juni 2009
Show all

Er zijn presentaties met verschillende doelen. Sommige presentaties zijn informerend, sommigen zijn vermakend en andere presentaties zijn er om het publiek van iets te overtuigen, of juist een combinatie van meerdere doelen. In dit artikel willen wij ons richten op: de overtuigende presentatie. Overtuigen is niet altijd makkelijk, om te kunnen overtuigen tijdens uw presentatie is het belangrijk om uw publiek op de juiste manier te benaderen. In dit artikel vindt u daarom 6 methoden voor een overtuigende presentatie.

1. Het aanhalen van het probleem van het publiek

Deze klassieke methode voor een overtuigende presentatie werd al door de oude Grieken gebruikt. U begint met het aanhalen van een probleem die uw publiek heeft en van daaruit werkt u naar een oplossing toe. Deze methode is zeer geschikt om te overtuigen, want u spreekt uw publiek aan door hun probleem aan te kaarten en door daar een oplossing voor te bieden. Uw publiek voelt zich gehoord en geholpen. Daarbij sluit deze presentatiemethode aan op het natuurlijke denkpatroon: eerst het probleem bepalen, daarna zoeken naar de oplossing en tenslotte de oplossing vinden.

2. Het weerleggen van andere oplossingen

Met deze methode weerlegt u andere oplossingen tot alleen uw oplossing overblijft. Deze methode is vooral goed bruikbaar bij grote kwesties waar veel partijen zich mee bemoeien, zoals vaak het geval is in politieke debatten. Zorg ervoor dat u alle andere oplossingen bespreekt, maar bespot deze opties niet. Het enige wat u met bespotten bereikt, is dat u het deel van uw publiek kwijtraakt wat zich aan hun standpunt vast blijft houden. Bespreek alle oplossing dus met respect, maar laat uw oplossing uitblinken tijdens uw presentatie en overtuig zo uw publiek.

3. Van algemeen naar specifiek

De volgende methode voor een overtuigende presentatie werkt vooral goed wanneer u iemand bent met veel gezag en respect. Deze methode richt zich in eerste instantie op de algemene regel die betrekking heeft op het probleem waarover getwist wordt. Daarna laat u zien hoe deze regel en het probleem met elkaar verenigd kunnen worden en dat leidt u naar: de oplossing van het probleem.

4. Beredeneren

Wanneer het probleem duidelijk is bij uw publiek, maar het is voor hen onduidelijk hoe het nu verder moet, overtuig uw publiek dan door middel van de methode: beredeneren. Om tot uw conclusie te komen, somt u belangrijke motivaties voor uw standpunt op en u legt deze uit. Begin hierbij met de belangrijkste motivatie en werk zo uw lijstje met motivaties af.

5. Het vergelijken van voordelen

Een methode die ook voor een overtuigende presentatie gebruikt kan worden, is het vergelijken van voordelen met elkaar. Maak een lijst van alle voordelen die uw standpunt bevestigen en werk de voordelen af tijdens uw presentatie van belangrijk naar minder belangrijk. Als deze voordelen overredend genoeg zijn, zult u merken dat uw publiek uw standpunt ook als gunstig gaat zien. Kortom: u overtuigt uw publiek zonder al te veel moeite!

6. Het vervullen van behoeften

Wanneer u de behoeften van uw publiek goed kent, dan kunt u ook gebruik maken van de volgende methode van overtuigen: begin met het bespreken van alle behoeften die uw publiek heeft. Wanneer u hier een overzicht van heeft gegeven, laat u uw publiek zien hoe uw oplossing hun behoeften kan vervullen.

3 Comments

 1. Katrien Smets schreef:

  Tip 7
  Vertel een persoonlijk verhaal dat verband houdt met je presentatie. Een verhaal is pas interessant als er een transformatie in plaatsvindt. Je overwint een hindernis en je komt er uit als overwinnaar. Dit is de blauwdruk van iedere film. Het maakt dat het publiek zich met jou kan identificeren. Samen creëer je een gemeenschappelijke beleving. Het publiek gaat met je mee en is open om jouw boodschap over te nemen. Niets is zo overtuigend als een persoonlijk verhaal of een persoonlijke metafoor met een emotionele impact.

 2. els schreef:

  hoe kan ik mijn vriend er van overtuigen om te stoppen met zijn hobby?
  ik ben pas bevallen en hij wil niet gaan samen wonen met ons want zijn hobby houd hem buiten de werkuren nog eens 6uur bezig alle dagen en in het weekend van 8uur tem 22u.
  ik wil gewoon een normaal leven met ons 3.

 3. jules schreef:

  Els: hij wil full-time met zijn hobby bezig zijn, jij wilt dat hij stopt. De enige redelijke oplossing is een compromis hiertussen. Echter moet je vriend er wel op letten dat zijn gezin altijd op nr 1 hoort te staan.
  Als hij zijn hobby belangrijker vindt dan jullie, dan zou ik een serieus gesprek met hem aangaan, want er is dan meer aan de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *