Om uw publiek tijdens het presenteren te overtuigen, speelt u zelf een prominente rol. U staat in het middelpunt, uw powerpointpresentatie, filmpjes, afbeeldingen of andere hulpmiddelen zijn enkel bijzaak. Overtuigend presenteren kunt u doen door op een aantal factoren te letten, maar helaas worden juist deze factoren vaak over het hoofd gezien. Om die reden benoemen wij deze factoren hier, zodat overtuigend presenteren een stuk makkelijker wordt. Wilt u nog overtuigender overkomen? 6 methoden om overtuigend te presenteren, bekijk dan ook eens dit artikel!
Veel mensen hebben de neiging om positieve eigenschappen vanuit een negatief perspectief te benaderen. Dit gaat vaak onbewust, maar heeft wel degelijk invloed op uw overtuigingskracht. Een voorbeeld hiervan is het zeggen van: ‘niet moeilijk’ in plaats van ‘makkelijk’, of ‘niet duur’ in plaats van ‘goedkoop’. U ziet het al, bij ‘niet duur’ wordt het accent door het publiek al snel gelegd op duur (het negatieve woord) en dit wordt dan onthouden, waardoor de overtuigingskracht gemist wordt. Zeg eens eerlijk: ‘een half vol glas’ klinkt heel wat positiever dan een ‘half leeg glas’. Een extra tip: dit is ook te gebruiken in geschreven teksten.
Zoals u heeft kunnen zien bij punt 1, kunnen we onszelf onbewust onovertuigend over laten komen middels woordgebruik. Dat is de reden waarom we positieve formuleringen aanmoedigen, maar daar houdt het niet bij op. We dienen eveneens overtuigende woorden te gebruiken. Het komt voor dat we zeggen wat we willen zeggen, maar dat we de zin totaal ontkrachten door een onovertuigend woord als ‘misschien’ of ‘best wel’ te gebruiken. Wat vindt u bijvoorbeeld van de volgende zin:
‘De nieuwe beamer werkt best wel goed.’
Zou u meteen overgaan tot de aanschaf van deze beamer? Zou u meteen overtuigd zijn? Wij niet, best wel is immers niet hetzelfde als heel goed. Best wel impliceert immers een tekortkoming. Het is bijna goed, maar niet het beste van het beste en wij willen het beste van het beste, evenals uw publiek bij uw presentatie.
Hoe overtuigend uw woorden ook klinken en hoe mooi het ook is wat u vertelt, als uw lichaamstaal uw verhaal niet bevestigt, dan kunt u beter stoppen. Het zal geen positieve uitwerking hebben op uw publiek als u als een zoutzak op het podium staat. Uw publiek zal uw presentatie dan al snel als saai en weinig leerzaam bestempelen. Als u daarentegen een actieve houding aanneemt, dan zal uw publiek uw presentatie totaal anders beoordelen.
Uw houding is dus een essentiële factor bij het presenteren. Het is zelfs zo dat we niet in staat zijn om niet te communiceren, we zenden immers altijd signalen uit naar onze omgeving, ook tijdens het presenteren. Goed om op te letten dus.
U kunt zich bewust worden van uw eigen houding door eerst op uzelf te gaan letten. Laat uw presentaties eens op video opnemen of oefen eens zelf thuis voor de spiegel. Beoordeel uzelf kritisch en let daarbij vooral op bepaalde gewoonten die u heeft en op uw houding en bewegingen. Weet dat dit gedurende de presentatie ook steeds kan veranderen, want u bent tijdens het begin van uw presentatie vaak zenuwachtiger dan aan het einde. Bekijk dus eens uw totale presentatie kritisch en vraag ook anderen om hun mening, zodat u een zo realistisch mogelijk beeld over uzelf krijgt.
Een mooie toevoeging: het is altijd goed om u bewust te zijn van uw houding, ook wanneer u niet presenteert. We zijn immers dagelijks bezig met het presenteren van onszelf, en dit doen we het grootste gedeelte van de tijd middels ons non-verbale gedrag.
Als u gehoord wilt worden, dient u daar zelf aan te werken. Niemand hoort u als u binnensmonds uw verhaal vertelt. Spreek daarom luid en duidelijk, zodat iedereen u kan verstaan. Moet u presenteren voor een groot publiek? Dan is het een beter idee om gebruik te maken van een microfoon en de bijbehorende apparatuur. Op die manier belast u uw stem niet en bent u voor iedereen hoorbaar.
Weet u niet hoe u spreekt? Neemt u zichzelf dan eens op terwijl u spreekt en beluister daarna of u duidelijk verstaanbaar bent. Zo wordt u bewust van uw eigen stem, want u hoort wat anderen ook horen tijdens het presenteren.
Presenteren wordt niet door iedereen leuk gevonden. Er zijn genoeg mensen die liever nooit aan presenteren zouden willen beginnen. Maar als ze dan op een bepaald moment toch eens moeten presenteren, dan zouden ze liever onzichtbaar op het podium willen staan. Helaas komt het te vaak voor dat mensen zich verschuilen achter hun papieren of hun powerpointpresentatie, terwijl ze hun presentatie snel afraffelen. Tijdens hun presentatie lijken ze in hun eigen wereld te leven, zonder naar hun publiek te kijken. Is dit overtuigend presenteren? Nee.
Daarom hierbij een kort, maar krachtig advies: sta voor uw publiek en verstop u niet. Door er te staan en door contact te maken met uw publiek, zal uw publiek zich aangesproken voelen, betrokken. En dat leidt er weer toe dat uw presentatie hen zal bereiken. Maak dus oogcontact met uw publiek, ga dichterbij uw publiek staan of betrek hen door hen bijvoorbeeld eens een vraag te stellen. Zorg er in ieder geval dat u gezien wordt!
Bij u ja. U bent aan het presenteren, dus u bent de baas, niemand anders. Onze tip: zorg ervoor dat u deze leiding ook houdt. Het komt vaak voor dat mensen aan het presenteren zijn, maar dat hun publiek de leiding overneemt door tussendoor vragen te stellen of door opmerkingen te maken. In principe hoeft dit niet erg te zijn, mits u zelf de leiding houdt en zelf bepaalt of iemand een vraag mag stellen of een opmerking kan maken.
Vragen zijn onvermijdelijk na (of tijdens) een presentatie en de vragen kunnen niet altijd positief voor uw presentatie zijn. Het is vaak voorgekomen dat een presentatie zeer overtuigend overkwam, maar dat er een vraag kwam na het presenteren die de overtuigingskracht volledig wegnam. Zorg er dus voor dat uw antwoorden uw presentatie altijd ten goede komen. U kunt hier van te voren al op in spelen door na te denken over mogelijke vragen en positieve antwoorden.
Stelt u een vraag aan uw publiek? Zorg er dan voor dat het antwoord uw presentatie ten goede komt en laat het een kort antwoord zijn. Weet u niet zeker of het positief is voor uw presentatie, laat de vraag dan beter achterwege.
Vertel alleen hetgeen wat nodig is én wat interessant is voor uw publiek. Uw publiek wilt horen wat u precies wilt zeggen en niets meer en niets minder. Draai dus niet te lang om uw boodschap heen, want dit kan uw geloofwaardigheid aantasten. Verwerk alleen nuttige informatie in uw presentatie en verwerk alleen de hoognodige informatie in uw slides in uw powerpointpresentatie.
4 Comments
Tip 7
Vertel een persoonlijk verhaal dat verband houdt met je presentatie. Een verhaal is pas interessant als er een transformatie in plaatsvindt. Je overwint een hindernis en je komt er uit als overwinnaar. Dit is de blauwdruk van iedere film. Het maakt dat het publiek zich met jou kan identificeren. Samen creëer je een gemeenschappelijke beleving. Het publiek gaat met je mee en is open om jouw boodschap over te nemen. Niets is zo overtuigend als een persoonlijk verhaal of een persoonlijke metafoor met een emotionele impact.
geeeeeeeeeen zin meer
Goede tips!!
Splendid tips,sadly i didnt found this earlier when i had to do my presentation.