Uw presentatie goed opbouwen…

Zentation, powerpoint en google video synchroniseren
29 oktober 2008
Hologram op CNN
5 november 2008
Show all

Een presentatie ziet er globaal gezien als volgt uit: een inleiding, de kern en het slot. Zoals al een aantal maal vermeld is, is de inleiding en het slot een belangrijk moment in uw presentatie om uw luisteraars aan te trekken. Kom met een pakkende, originele inleiding en uw publiek zal ‘aan uw lippen’ hangen. Sluit af met een spetterend slot en uw presentatie zal uw publiek nog lang bijblijven. Maar ook al is het dus belangrijk hoe u uw inleiding en slot brengt, de kern van uw presentatie wordt er niet minder belangrijk op…

Kernpunten

Tijdens de kern van uw presentatie richt u zich op hetgeen wat u echt wilt vertellen. U geeft uw publiek de antwoorden waarop zij wachten. U laat het doel van uw presentatie zien. U kunt hier natuurlijk zelf geheel een eigen invulling aan geven. Als voorbereiding kunt u de onderwerpen noteren die u wilt bespreken tijdens uw presentatie. Maak hier kernpunten van en bekijk wat u over deze kernpunten wilt vertellen. Bekijk ook eens onze handleiding bij het voorbereiden van een presentatie.

Het doel van de presentatie

U kunt vertellen wat u belangrijk vindt, maar houdt het doel van uw presentatie voor ogen. Stel u zelf steeds de vraag wat nou precies het doel van uw presentatie is. Wat wilt u uw publiek duidelijk maken? Vertel niet meer dan nodig is. Durf dus kritisch te zijn: is dat kleine beetje extra informatie echt nodig om uw conclusie te bekrachtigen? En wilt u die grafiek met al die cijfertjes echt laten zien? Vergeet vooral niet dat beste presentaties, de presentaties zijn die kort maar krachtig zijn.

Een vloeiende overgang

Let er tijdens uw presentatie ook op dat u zorgt voor een vloeiende overgang tussen de verschillende onderwerpen. Vaak zeggen mensen als ze willen overstappen naar een ander onderwerp binnen hun presentatie: “…dit was dit onderwerp, nu over naar…” of “…dan kom ik nu bij…” Het zijn op zich geen slechte uitspraken, maar wel als het steeds herhaald wordt. Laat daarom ook uw creativiteit los op de overgang tussen de verschillende onderwerpen, zodat u niet eens met bovenstaande uitspraken hoeft te komen.

Wanneer u bijvoorbeeld een presentatie over presenteren geeft en u spreekt eerst over de powerpoint en daarna over de beamer, kunt u bijvoorbeeld zeggen: “…Om een powerpointpresentatie te tonen, heeft u natuurlijk ook een beamer nodig…”  Of u kunt, als u gebruik maakt van een powerpointpresentatie, een korte stilte inlassen terwijl u verder klikt naar de volgende slide.

Voorbereiding is vereist

Kortom: voorbereiding is een vereiste. Laat uw creativiteit los op de opbouw van uw presentatie. Zorg voor een mooie inleiding, een pakkende kern en een spetterend slot. Op die manier wordt uw presentatie vast onvergetelijk!

Gebruik bij het voorbereiden op de presentatie onze checklist als hulpmiddel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *