Martin Luther King Speech: ‘I have a dream’

Een belangrijke factor: het publiek
14 januari 2009
PresentatieTip #13: Check de visuele ondersteuning
24 januari 2009
Show all

Over één week zal de inauguratie plaatsvinden van president Barack Obama. Een man die qua retoriek wordt vergeleken met dr. Martin Luther King Jr. Als voorproefje op de analyse van de inauguratie speech die u hier volgende week kunt verwachten, kunt u hier genieten van een van de meest bekende toespraken ooit. Bijna iedereen kent de woorden: ‘I have a dream…’ Wilt u eindelijk eens (een deel van) die legendarische speech zien? Bekijk het hieronder (met ondertiteling).

Opvallend dat 40 jaar na de woorden van Martin Luther King Jr. Amerika de eerste ‘donkere’ president krijgt, Barack Obama. Martin Luther King Jr. werd wereldberoemd door zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. Zijn verbale en retorische vaardigheden en zijn charismatische uitstraling leverden hem wereldwijd veel bekendheid op. In 1963 hield hij deze legendarische toespraak “I have a dream…”. Een jaar later kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Eén dag voordat Martin Luther King vermoord werd, hield hij nog een bijzonder emotionele speech die qua metaforen (mountain, promised land en dergelijke) opvallend veel lijkt op de overwinningstoespraak van Barack Obama in 2008:

Wilt u meer weten over Martin Luther King?
– VPRO, Martin Luther King Dossier
– Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *