In een voorgaande Presentatie Tip spraken we er al over dat het goed is om uw publiek van tijd tot tijd vragen te stellen. Dit zorgt ervoor dat uw publiek de aandacht erbij houdt en zich ook betrokken voelen. Dit geldt ook wanneer uw publiek niet reageert. Maar op sommige momenten is het ook leuk om echt een interactie aan te gaan met uw publiek. U kunt het publiek echt laten meedenken, door bijvoorbeeld bij de inleiding een vraag te stellen over het onderwerp. Wanneer u bijvoorbeeld een presentatie geeft over de klimaatveranderingen, dan kunt u zeggen: “Waar denken jullie aan als we spreken over de klimaatverandering?” U kunt de antwoorden dan noteren op een whiteboard. Na een paar minuten kunt u uw presentatie voortzetten door verder te gaan op één van de antwoorden. Hierdoor voelt uw publiek zich veel meer betrokken. En wanneer er niemand reageert, dan kunt u natuurlijk ook gewoon zelf mensen aanwijzen.
Andere vragen die u kunt stellen:
– Wat verwacht u bij deze presentatie te leren?
– Wat is uw mening over…?
– Waar denkt u aan bij…?
Probeer uw publiek eens op deze manier in uw presentatie te betrekken.
Mooie tips? Laat ze achter in de reacties!
1 Comment
Beste ervaren spreker(s) / presentatie kracht
Dit gaat verder dan: dit is de hashtag voor vandaag….
Het lijkt zo makkelijk. Soms heb je pech met de programmering (tijdstip). Je voorgangers lopen enorm uit, en iedereen wil naar de borrel. Maar voor iedereen die echt een goede interactie wil: Live je publiek betrekken, het kan! De halve zaal zit toch al op de Blackberry of iPhone te pielen. (Al dan niet een twitter hashtag te plaatsen).
Elke (ervaren) spreker wil natuurlijk weten wat er goed is aan zijn/haar presentatie. Was het begin goed en slide 20 onleesbaar? Deze info krijg je er normaal niet uit een ‘survey / evaluatie formulier’ achteraf. (“Wat vond je van spreker nr 3 vanochtend om half 10?”) Dit KAN echt niet meer anno 2011/2012. Daarom komen er allemaal ‘7’ (zevens’) uit confress evaluaties. Terwijl het via de smartphone met YEL – Your Emotion Live, gratis kan worden gemeten.
YEL is een HTML5 webapp. De congres voorzitter of de spreker kunnen events aanmaken, en de zaal kan met knoppen live meerdere keren aangeven of het boeiend, boring, super of iets anders is. (Applausmeter! op je smartphone).
Ook kan er een live poll ter plekke worden aangemaakt, en de zaal kan met smartphone direct antwoorden. Kortom: de spreker krijgt een grafische voorstelling per minuut van de presentatie. Luisteraars die toch al twitteren en goed kunnen multitasken kunnen vanuit YEL ook de tweets versturen. Kortom: Wifi /3G in de zaal en doe een test.
Voor meer info, of live demo, zie de website http://www.yelcongress.com of http://www.yelevent.com of mail voor vragen.
Diverse grote congressen gingen u al voor!
Gratis & Live. Omdat feedback altijd live zou moeten zijn.
Vincent van Witteloostuyn
Founder YEL – Your Emotion Live