PresentatieTip #18: krachtig eindigen

8 tips om overtuigend te presenteren en spreken
30 november 2009
Kledingtips voor uw presentatie
7 april 2010
Show all

Een tip die al menig keer voorbij gekomen is op de site, is: begin goed en eindig krachtig. Zowel het begin als het einde zijn essentieel voor een krachtige presentatie. Het krachtige eind zorgt ervoor dat een presentatie blijft hangen en wij zijn ervan overtuigd dat dit uw bedoeling is.

Als u weleens naar doorlopende televisieseries kijkt, ziet u dat er vlak voor het einde van een aflevering iets spannends gebeurt. Een hoogtepunt, zodat u tot de volgende uitzending moet smachten naar hoe het afloopt. Hoe voorspelbaar dit ook is, het werkt wel, want menig mensen zitten tijdens de volgende aflevering weer voor de televisie om te kijken hoe het afloopt.

Of praatprogramma’s die in reclameboodschappen of aan het begin van een uitzending hoogtepunten van de uitzending duidelijk maken. Vervolgens laten ze niet weten wanneer dit hoogtepunt voorkomt in de uitzending, waardoor vele mensen de uitzending helemaal bekijken. De hoogtepunten worden dan verspreid over de uitzending en het echte hoogtepunt komt meestal aan het einde.

Dit werkt ook voor presentaties prima. Een absoluut hoogtepunt aan het einde kan bij uw publiek het gevoel opwekken dat ze meer willen weten of wat u ook wilt bereiken. Bewaar het beste dus voor het laatst, zoals ook wel gezegd: ‘Bewaar uw beste kaarten tot het laatst’ en wilt u dat uw publiek bij u terugkeert? De open eindes van doorlopende televisieseries werken ook erg goed.

Vergeet overigens niet dat het begin en de kern ook belangrijk zijn, eveneens als het duidelijk maken van uw doel aan het begin van uw presentatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *