Kies kleuren als een professional met kleurenschema’s

90/10 principe van Stephan Covey
10 mei 2011
Masterclass van presentatiegoeroe Garr Reynolds van PresentationZen
1 april 2012
Show all

Het kiezen van de juiste kleur is niet alleen een kwestie van smaak, het is ook een onderwerp die bij de voorbereiding van een presentatie een rol zou moeten spelen. Er zou gezocht moeten worden naar een juiste balans tussen de verschillende kleuren die in powerpointpresentaties of andere hulpmiddelen terug zouden moeten komen. Gelukkig kunnen we u ook melden dat er een handig hulpmiddel bestaat om hulp te krijgen bij het vinden van een goede kleurbalans. Kleurenschema’s helpen de juiste en passende kleurencombinaties te vinden. 

Powerpoint heeft ook een functie waarbij kleurencombinaties al ingesteld zijn en waarbij u zelf kleurenschema’s kunt instellen. Liever zelf instellen? Dat kan ook. In dit artikel gaan wij in op wat een kleurenschema is en geven wij een aantal tips hoe u tot een mooi kleurenschema komt.

Een kleurenschema?

Een kleurenschema bestaat uit vooraf vastgestelde en op elkaar afgestemde kleuren die u samen kunt gebruiken. Wanneer u een nieuwe kleur wilt gaan gebruiken, dan hoeft u slechts het kleurenschema erbij te pakken en te kijken welke kleur erbij past.

Sites die u kunnen helpen met het zoeken van een juiste kleurenschema

Colourlovers: Zoek uw basiskleur en de applicatie geeft u meteen bijpassende kleuren.

Colorhunter: Upload uw plaatje en het programma leidt direct uw kleuren af van het plaatje.

Heeft uw organisatie al een huisstijl?

In dat geval is het belangrijk om eerst te informeren of u gebonden bent aan het gebruik van de huisstijl. Sommige organisaties hanteren hier strikte regels voor, terwijl andere organisaties er minder strikt mee omgaan.

1 Comment

  1. Wieger schreef:

    De tool van Adobe (Kuhler) is ook een mooie manier om kleurschema’s te bepalen: https://kuler.adobe.com/nl/create/color-wheel/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *