7 tips voor een goede handdruk

Lettertype insluiten in powerpoint
26 oktober 2009
Het belang van een krachtige handdruk
30 november 2009
Show all

484010_business_man_modified1John F. Kennedy wist hoe belangrijk en veelzeggend de handdruk is. Deze man, die in de jaren ’60 de belangrijke positie als president van de Verenigde Staten innam, wilde om die reden achterhalen welke soort handdruk het meest effectief is.

Het geven van een handdruk is niet alleen een teken van vriendschap, maar het laat ook een indruk van u achter bij degene aan wie u een hand geeft. Zo toont een slappe handdruk onzekerheid, terwijl een snelle handdruk (waarbij u snel loslaat), duidt op arrogantie.

De handdruk is dus zeer veelzeggend en daarom is het goed om hierbij stil te staan. Nu kunt u denken: ‘Wat heeft dit met presenteren te maken?’ De reden waarom we toch dit onderwerp hier behandelen, is omdat een goede handdruk alles te maken heeft met lichaamstaal. En lichaamstaal is ook buiten uw presentatie van belang. Hoe vaak komt het niet voor dat er na de presentatie belangrijke mensen uit het publiek naar u toekomen om na te praten of zelfs om u een voorstel te doen? Een goede presentatie, een sterke houding met daarbij de juiste handdruk doet wonderen. Daarom in dit artikel 7 tips om een krachtige handdruk te geven!

1. Kijk degene in de ogen aan

De handdruk zelf is belangrijk, maar wat even belangrijk is, is waar u naar kijkt terwijl u een hand geeft. De combinatie van uw handdruk en uw ogen vertellen ontzettend veel over u en tijdens dit korte moment kan de ander u al leren kennen. Het is dus aan te raden om hierbij stil te staan.

Wanneer u naar de grond kijkt, dan laat u zien dat u verlegen en nerveus bent of zelfs onbetrouwbaar. Het vermijden van oogcontact is immers typisch gedrag van iemand die iets slechts doet, zich schaamt of zich schuldig voelt. Kijk maar naar kleine kinderen die iets verkeerds doen en er dan op aangesproken worden. De meesten blijven naar de grond kijken, wetende dat ze fout zitten.

Door de ander in de ogen aan te kijken, maakt u contact met hem of haar. Het laat zien dat u geïnteresseerd bent en dat u blij bent om hem of haar te zien. Zorg er daarom altijd voor dat u iemand in de ogen aankijkt bij een handdruk, ongeacht hoe druk u bent of hoe kort de handdruk ook is.

2. Geef een stevige hand

Het sleutelwoord achter een goede handdruk is een stevige grip. Een slappe grip laat geen positieve indruk achter over u en de mensen zullen zelfs denken dat u zwak van karakter bent of dat u niet geïnteresseerd bent in hen. Een stevige grip daarentegen, laat zelfverzekerdheid, kracht en enthousiasme zien. Het laat zien dat u betrokken bent bij de ander en dat u blij bent dat u er bent.

Kijk wel uit dat uw grip niet te stevig is, een ‘bottenbrekende’ grip kan zeer arrogant overkomen en kan voor de ander behoorlijk pijnlijk zijn.

3. Wees niet haastig

Een gehaaste handdruk is niet aan te raden, een goede handdruk moet immers uitnodigend zijn. Bij een goede handdruk biedt u uw hand aan met uw vingers recht naar voren en uw duim omhoog. Laat hierbij niet los tot uw duim zeer dichtbij de duim van de ander is. Op deze manier laat u de ander zien dat u blij bent om degene te ontmoeten.

Maak ook tijd voor de handdruk. Neem altijd even de tijd om een hand te geven, zelfs al bent u druk. Door tijd te maken, voelt de ander zich gewenst en dit heeft een positieve uitwerking.

4. Schud niet te vaak

Hoewel we de term ‘hand schudden’ ook vaak gebruiken als synoniem voor de handdruk, is het woord schudden enigszins misleidend. Immers, één van de slechtste handdrukken is wanneer de ander uw hand schudt, waarbij uw hele arm meedoet. Het is daarom geen goed idee om handen letterlijk te gaan schudden, want het kan ervoor zorgen dat u overdreven enthousiast overkomt of zelfs hopeloos. Houdt het dus bij een handdruk waarbij u maximaal twee of drie keer heel licht schudt.

5. Gebruik ook de linkerhand op een juiste manier

Tijdens de handdruk gebruikt u de rechterhand, maar wat doet u op dat moment met uw andere hand?

John F. Kennedy had zijn eigen manier. Hierbij legde hij zijn linkerhand als een kom om de handdruk heen van de ander. Hij gaf dus in feite twee handen. Een goede, betrokken manier, maar het is wel een manier die als intiem beschouwd wordt. Deze wijze wordt vaak gehanteerd wanneer u iemand erg graag mag of bij een oude (zaken)vriend die u al jaren niet gezien heeft. Kennedy gebruikte het zelf ook bij buitenlandse leiders, donateurs en dergelijke.

Echter, vanwege het intieme effect die deze wijze meebrengt, is het niet altijd aan te raden. Vooral niet wanneer u bijvoorbeeld iemand voor het eerst ontmoet die u verder helemaal niet kent. Maar ook in zulke gevallen kunt u uw linkerhand gebruiken. U kunt bijvoorbeeld met uw linkerhand de schouder of de arm aanraken van degene die u de handdruk geeft, door er een ‘klopje’ op te geven. Of wanneer u afscheid neemt van iemand dan kunt u uw linkerhand even op de bovenrug leggen.

Overigens zijn er ook situaties waarin het beter is om de linkerhand helemaal niet te gebruiken. Soms is een snelle handdruk gewenst en wordt ander lichamelijk contact niet op prijs gesteld. Het is aan u om te bepalen wat in welke situatie gewenst is en hoe u het beste kunt handelen in die situatie.

6. Laat het spreken en de handdruk in overeenstemming zijn

Weet dat de handdruk meer is dan alleen twee handen die elkaar raken. Zoals we in dit artikel al besproken hebben, is oogcontact gewenst, een stevige grip, een eventuele aanraking en vele andere zaken. Eén van de zaken die niet vergeten mag worden wanneer u iemand een handdruk geeft, is: laat het spreken in overeenstemming zijn met de handdruk.

Noem bij de handdruk zeker de naam van de ander en gebruik geen termen als ‘vriend’ en dergelijke. Mensen houden ervan om hun eigen naam te horen. En als u iemand een handdruk geeft en u groet hem met zijn eigen naam, dan is het alsof u zegt: “U bent belangrijk genoeg voor mij om me uw naam te herinneren.” Het gebruiken van een woord als ‘vriend’ laat zien dat het u niet echt interesseert wie er tegenover u staat, zeker wanneer u iedereen ‘vriend’ noemt.

Naast het noemen van de naam kunt u ook een zaak uit iemands leven aanhalen. Wanneer u bijvoorbeeld iemand ziet die net een nieuwe auto heeft, kunt u zeggen: “Goed om u te zien, John. Hoe bevalt de nieuwe auto?” Een perfecte manier om te laten zien dat u geïnteresseerd bent in de ander.

Wanneer uw spreken en uw handdruk in overeenstemming zijn met elkaar, communiceert u lichamelijk, verbaal en emotioneel met de ander en dit soort handdrukken laten een positieve indruk achter.

7. Herinner mensen aan de eigen naam

Herinner mensen ook aan uw naam wanneer u hun hand schud. Anderen willen uw naam net zo graag herinneren als dat u hun naam wilt herinneren. Niemand houdt ervan om een naam te vergeten. Door uw naam te noemen bij de handdruk helpt u de ander (mocht de ander uw naam niet kennen of het vergeten zijn), zelfs als u degene al eerder ontmoet heeft.

Conclusie

De handdruk neemt een belangrijke plek in binnen de samenleving. Grote zakentransacties zijn begonnen vanwege een goede handdruk. Bovenstaande tips zijn dus aangeraden om te gebruiken. Een goede handdruk geeft immers een goede, eerste indruk die een lange tijd in iemands gedachten zal blijven. En is dit niet precies wat u wilt bereiken?

5 Comments

  1. Jules schreef:

    Goede tips!
    Ik heb een vraag over tip 7. Hoe kun je je eigen naam slim laten vallen zonder juist ongeïnteresseerd over te komen. Soms maak je mee dat mensen die je al eerder ontmoet hebt zich opnieuw voorstellen. Dat komt natuurlijk over alsof ze zich de eerste ontmoeting niet kunnen herinneren. Door het noemen van je eigen naam kun je diezelfde indruk wekken. Hoe kun je dat slim omzeilen?

  2. Beheerder schreef:

    Bedankt voor deze reactie, Jules. Een goede vraag.

    Persoonlijk kies ik er voor om dit op te vangen door mijn naam te noemen en dan meteen erna iets te zeggen zoals ‘Goed om u weer te zien, mevrouw…’ of een andere persoonlijke opmerking waaruit degene kan begrijpen dat ik degene niet vergeten ben. Deze manier werkt altijd goed voor mij en hoewel het in theorie vreemd over kan komen, werkt het in de praktijk zeer goed. Immers, degenen die de naam van de ander vergeten is, kan alleen maar dankbaar zijn dat de ander zijn of haar naam opnieuw noemt.

  3. marion schreef:

    Ik ben gezinsbegeleider en kom eens per 4 weken bij mensen thuis. De eerste handdruk geef ik bij de deur als mensen mij binnenlaten. Bij vertrek geeft ik vaak ook een hand. Soms kom ik jaren in een gezin en wordt het contact persoonlijker. Ik merk dat ik de handdruk op een gegeven moment een beetje overdreven ga vinden. Nu vraag ik mij af kun je er dan mee stoppen? Wat doe je dan? Moet je dat naar de ander benoemen? Kun je ook bijvoorbeeld een van de handdrukken laten afvallen?

  4. Kristof schreef:

    Zoals in de inleiding al stond beschreven: Het geven van een handdruk is niet alleen een teken van vriendschap, maar het laat ook een indruk van u achter bij degene aan wie u een hand geeft. Naar mate de band tussen beiden persoonlijker zal worden zorgt het geven van de handdruk voor een bevestiging van deze vriendschap of omdat je elkaar graag mag. Wanneer je deze laat vallen, ga je een vreemde sfeer creëren. Mensen gaan zich afvragen waarom je hen geen hand meer geeft. Ze gaan misschien het gevoel krijgen dat je hen niet meer graag mag. Daarom zou het geven van een handdruk geen overdreven gevoel mogen opleveren maar juist het gevoel dat de band tussen jullie beiden nog goed zit.

  5. […] hand kan er voor zorgen dat je arrogant overkomt. Wil jij een goede eerste indruk achter laten? Klik hier en ontvang 7 tips voor een goede […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *