Het belang van een krachtige handdruk

7 tips voor een goede handdruk
26 oktober 2009
8 tips om overtuigend te presenteren en spreken
30 november 2009
Show all

837027_make_peaceDe handdruk speelt een belangrijke rol in het contact die we met andere mensen hebben. Zo vertelt de handdruk ons wie de ander is, maar we laten zelf ook een indruk achter bij anderen met onze handdruk. Een absolute aanrader dus om stil te staan bij de handdruk die we geven. Eerder boden we u al 7 tips voor de perfecte handdruk en in dit artikel zullen we ingaan op de oorsprong en het belang van de handdruk. Tenslotte zullen we eindigen met een situatie waarin de handdruk verkeerd gebruikt werd met grote gevolgen…

De oorsprong van de handdruk

Hoewel we niet precies kunnen achterhalen waar de handdruk ontstaan is of waarom mensen ermee begonnen zijn, kent de handdruk ongetwijfeld een ontstaansgeschiedenis. Hierover zijn een aantal theorieën, maar de theorie die het bekendste is, is dat de handdruk ontstaan is in het middeleeuwse Europa. Ridders staken in deze tijd hun hand uit naar andere ridders om zo aan te tonen dat zij geen wapens verborgen hielden achter hun rug of in hun handen. Het geven van de handdruk was een manier om goede bedoelingen duidelijk te maken.

Hoewel de handdruk veel ouder kan zijn en we nooit zeker kunnen weten wanneer de mensen met dit gebruik begonnen zijn, is het wel een theorie die past bij het doel van de handdruk vandaag de dag. De huidige handdruk is immers een gebruik om goede bedoelingen duidelijk te maken, zelfs al lopen we niet meer met met wapens en harnassen rond. De handdruk staat voor vriendschap en verbondenheid en wordt gegeven bij het ontmoeten van elkaar, bij het afscheid of bij het bezegelen van een overeenkomst die gesloten is door twee partijen.

Belangrijke etiquette van de handdruk

Er zijn een aantal gebruiken die van belang zijn bij het geven van een handdruk. Zo wordt de handdruk vrijwel altijd gegeven met de rechterhand. Het geven van een handdruk met de linkerhand is zeer ongewoon, behalve wanneer iemand bijvoorbeeld gewond is aan de rechterhand. Verder dient de hand schoon en droog te zijn en de hand dient niet bedekt te zijn met bijvoorbeeld een handschoen. Meer etiquette vindt u terug bij onze tips bij de handdruk.

Waarom is de handdruk belangrijk?

U kunt zich nu afvragen waarom de handdruk zo belangrijk is binnen onze samenleving? Om deze vraag te beantwoorden, kunnen we meerdere redenen aanhalen. Zo is de handdruk, zoals we al eerder stelden, een uiting van vriendschap en verbondenheid, twee zaken die de basis vormen van een goede relatie. Een goede handdruk legt in de meeste gevallen de basis voor een goede relatie.

Daarbij kan de handdruk een bezegeling zijn van een overeenkomst. Wanneer er een overeenkomst gesloten wordt, schudden de twee partijen elkaar meestal de hand. Dit om goede bedoelingen te tonen, alsof er gezegd wordt: “Wij staan achter deze overeenkomst en we houden ons er aan.” De handdruk is in dit geval vooral een symbolisch gebruik, waardoor twee partijen met elkaar verenigd worden.

Een andere  gedachte achter de handdruk is de invloed die het heeft op de kennismaking. De handdruk laat een indruk achter over het karakter van de andere persoon. We leren de betrouwbaarheid en de macht van de ander kennen met de handdruk en degene leert ons ook kennen. Wanneer we een handdruk uitwisselen met een ander, dan doen we zoveel meer dan alleen “hallo” zeggen! We zeggen namelijk: “Hallo, dit ben ik, met mij heeft u te maken”.

Stilstaan bij uw handdruk

Vanwege het feit dat de handdruk een grote invloed heeft, is het aan te raden om stil te staan bij de wijze waarop u een handdruk geeft. Dit advies geven wij niet zomaar. Een zwakke of een arrogante handdruk kan u immers in moeilijkheden brengen, die u niet zou krijgen bij een sterke, vriendschappelijke handdruk. Een krachtige, sterke handdruk laat zien dat u zelfverzekerd bent, stabiel en betrouwbaar. U laat zien dat mensen niet met u kunnen spotten. Een zwakke handdruk straalt het tegenovergestelde uit en mensen zullen vaak denken dat u zwak bent en dat u makkelijk beïnvloedbaar bent. Ook kan er gedacht worden dat u weinig interesse heeft in de ander.

Mensen leren u kennen middels uw handdruk en daarom heeft u de juiste handdruk nodig op het juiste moment. Een goede handdruk opent de deur naar goede relaties, naar kansen, nieuwe dialogen, naar vrede en naar vele andere voordelige situaties en dat kan ook voor u gelden. Spreekt u bij uw presentatie (of buiten het presenteren) met belangrijke mensen die iets voor u kunnen betekenen? Ontmoet hen dan met een krachtige handdruk en zorg ervoor dat u de juiste indruk op hen maakt. Immers, uw handdruk kan de maker of de breker zijn bij een belangrijk contract of een grote zakendeal.

Het gevolg van een slechte handdruk

Om het belang van een goede, krachtige handdruk te benadrukken, willen wij een voorbeeld aanhalen. Dit voorbeeld speelde zich af in 2004, toen er grote verkiezingen gehouden werden in Australië. Er waren twee kandidaten, de toenmalige minister-president John Howard en de nieuwkomer Mark Latham.

Howard had het vertrouwen van zijn volk verloren vanwege de deelname aan de oorlogen in Afghanistan en Irak. De verwachtingen voor hem waren dus erg slecht en niemand had gedacht dat hij aan nog een termijn zou beginnen als minister-president. De verwachtingen waren gericht op Latham, die een goede kans maakte om deze rol over te nemen en om aan de macht te komen. De verkiezingen waren eigenlijk al bepaald.

Echter, één handdruk liet alles verloren gaan. Een aantal dagen voor de verkiezingen, kwamen Howard en Latham samen voor een interview. Mark Latham schudde de hand van John Howard op een zeer agressieve manier, door hem dichtbij zich te trekken en door op hem neer te kijken. Beeldmateriaal van de handdruk verspreidde zich als een lopend vuurtje en het kwam overal op het nieuws.

Hoewel de publieke opinie over Howard niet positief was, waren de mensen geschokt door de intimiderende handdruk van Latham. Dit had ingerijpende gevolgen voor de uitslag van de verkiezingen. Latham verloor de verkiezingen en opinieonderzoeken lieten zien dat het merendeel van de mensen tegen Latham hadden gestemd vanwege zijn agressieve handdruk. Eén handdruk kostte hem zijn verkiezingen.

Dit beeldmateriaal toont de handdruk van Latham aan Howard. Het begint bij 1:54. De kleine, kale man aan de rechterkant is minister-president Howard. U kunt zien hoe Latham hem dicht naar zich toe trekt en hem in zijn ogen aanstaart. Zie hier hoe u handen moet schudden als u een verkiezing wilt verliezen of wanneer u niet wilt dat u iets bereikt met uw presentatie…

Wilt u ook een krachtige handdruk leren geven?  7 tips voor een goede handdruk.

2 Comments

  1. […] wel netjes?! Wat is de handschoen-etiquette in de wielrenwereld? Bij een gewone handschoen is het de bedoeling dat je die uitdoet voor je iemand een hand geeft. Maar die zijn dan meestal ook wat makkelijker uit […]

  2. […] Plazilla Presentatiekracht Daily Mail Business Insider Extension Iamalpham […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *