“Hier komt spreker X. Veel plezier.” Hoe vindt u dit klinken? Zou u op deze manier aangekondigd willen worden wanneer u een presentatie komt geven? De introductie is voor een spreker net zo belangrijk als de presentatie zelf. Misschien zelfs nog wel belangrijker, want het is de sleutel waarmee de spreker binnenkomt. Als de introductie goed en vol enthousiasme is, dan zal de presentatie ook enthousiast door het publiek ontvangen worden en dat geeft de spreker alleen meer presentatiekracht. In dit artikel gaan we kijken waarop u moet letten als gastheer, maar ook de informatie die u op voorhand kunt doorspelen als gastspreker.
De volgende zaken zijn belangrijk als u iemand op een goede manier wilt voorstellen:
1. Wie is de spreker?
2. Welk onderwerp gaat de spreker behandelen?
3. Waarom is het onderwerp belangrijk voor het publiek?
4. Wat weet de spreker over het onderwerp?
5. Roep de spreker erbij, terwijl u duidelijk zijn volledige naam noemt!
Als u een spreker op deze manier voorstelt, dan zal succes gegarandeerd zijn. Het hoeft geen lange presentatie te worden, enkel een korte, inleidende toespraak is voldoende. Hierdoor kan de spreker met open armen ontvangen worden door het publiek. Onthoud dus goed dat u de spreker de sleutel kan geven tot de deur van het succes! Daarna is het natuurlijk aan de spreker zelf…
Zoals we in de bovenstaande vijf vragen kunnen zien, is een goede voorbereiding essentieel. Ook al gaat u zelf verder geen presentatie geven, het is wel belangrijk dat u weet waarover u spreekt. Onderzoek wie de spreker is, kijk naar relevante (werk)ervaringen en bekijk hoe u deze goed kunt linken naar het onderwerp. Zorg er ook voor dat u op zijn minst algemene kennis heeft over het onderwerp, want hoe gênant is het als u spreekt over iets waarover u geen kennis heeft terwijl het publiek dit merkt…
Overigens is het wel belangrijk dat u zeker weet dat de spreker geen problemen heeft met hetgeen wat u over degene wilt vertellen. Het is dus een aanrader om dit even te bespreken met de spreker zelf. Misschien wilt u iets in uw aankondiging gebruiken wat de spreker op dat moment liever niet heeft.
Gaat u een presentatie geven en bent u niet geïntroduceerd? Dan is het zeker aan te raden dat u over uzelf een korte introductie geeft. U kunt hiervoor de bovenstaande, eerste vier punten gebruiken en daarmee uw presentatie beginnen. Een voordeel: u heeft ook meteen een inleiding!
1 Comment
Goede artikelen, zeer informatief