PresentatieTip #18: Flexibel presenteren

PresentatieTip #19: interesse tonen in uw publiek
17 mei 2010
Een krachtige elevator pitch
24 januari 2011
Show all

De Van Dale beschrijft het woord flexibel met de eigenschappen ‘buigzaam’, ‘meegaand’ en ‘plooibaar’. AllenĀ eigenschappen die op zijn zachtst gezegd essentieel voor een succesvolle presentatie zijn. De beste presentatoren hebben zich deze eigenschap eigen gemaakt.

Iedere presentatie is anders en zelfs al zou u twintig keer precies dezelfde presentatie moeten geven, de kans is zeer groot dat alle twintig presentaties grotendeels van elkaar verschillen. Vele oorzaken kunnen hiervoor genoemd worden: ieder publiek is anders, hoe u zich voelt verschilt per dag, de zaal verschilt meestal, evenals de apparatuur. Soms kan het nodig zijn dat u meer uitleg geeft, omdat uw publiek het niet begrijpt of het kan gebeuren dat de computer niet meewerkt, waardoor u het zonder powerpoint presentatie moet stellen. Flexibiliteit is dan vereist.

Onze tip aan u is daarom: leg uw presentatie nooit helemaal vast, maar laat ruimte over voor eventuele onvoorziene omstandigheden en vragen. Te vaak zien wij presenteerders die zichzelf krampachtig vasthouden aan de presentatie die ze vooraf voorbereid hebben, met alle gevolgen van dien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *