Beste lettertype voor in uw powerpoint?

6 methoden om overtuigend te presenteren
15 juni 2009
Wanneer kan het publiek vragen stellen?
16 september 2009
Show all

Het lettertype die u gebruikt in uw powerpointpresentatie speelt een grote rol bij het succes van uw presentaties. De gekozen lettertype zou daarom aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Zo moet de grootte groot genoeg zijn en het moet een duidelijk lettertype zijn, zodat het ook te zien is voor uw publiek achterin. In dit artikel een aantal adviezen van experts over het uitkiezen van de juiste lettertypen voor een powerpointpresentatie.

Guy Kawasaki zegt bijvoorbeeld dat een powerpointpresentatie geen kleinere lettergrootte moet bevatten dan dertig punten. Ook kunt u ervoor kiezen om uit te zoeken wat de leeftijd is van de oudste persoon in uw publiek. Deze leeftijd deelt u dan door twee en dan heeft u de optimale lettergrootte. Hij zegt:

“Force yourself to use no font smaller than thirty points. I guarantee it will make your presentations better because it requires you to find the most salient points and to know how to explain them well.”

Seth Godin raadt aan om niet het lettertype Arial te gebruiken tijdens presentaties. Hij adviseert om een lettertype uit te kiezen die bij u past en om deze ook bij andere presentaties vast te houden. Hij zegt hierover:

“Hire a pro, get a font you love and stick with it. Don’t change fonts over time (at least not often)… The right font becomes your handwriting.”

Garr Reynolds, van Presentatie zen, is de bekendste expert ter wereld op het gebied van presentaties. Hij zegt dat zogenoemde sans-serif lettertypen het beste zijn voor powerpointpresentaties. Hieronder ziet u het verschil tussen een serif en een sans serif lettertype. De serif lettertypen hebben dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken, zoals de lettertype Times New Roman. De sans serif lettertypen zijn overal even dik, zoals Arial, Helvetica, Verdana.

sansserif

schreef In  het rood zijn de serifs / dwarsstreepjes aangegeven.

Ook adviseert hij om tijdens de hele powerpointpresentatie hetzelfde lettertype te gebruiken en om niet meer dan twee aanvullende soorten te gebruiken (bijvoorbeeld Arial en Arial Black). Zijn advies luidt:

“Use the same font set throughout your entire slide presentation, and use no more than two complementary fonts (e.g., Arial and Arial Bold). Serif font are said to be easier to read at small point sizes, but for on screen presentations the serifs tend to get lost due to the relatively low resolution of projectors.”

Nog een laatste tip van de experts achter presentatiekracht: wij hebben goede ervaringen met het lettertype Futura…

Bent u op zoek naar een lettertype? Wij hebben een aantal websites die gratis lettertypen aanbieden voor u verzameld, die u kunt downloaden. Neem daar ook eens een kijkje! En sluit altijd uw lettertype bij uw powerpointpresentatie in, zodat u altijd uw lettertype bij de hand heeft.

3 Comments

  1. Een veel voorkomend probleem is dat bij het gebruik van een (niet standaard op de pc aanwezig) lettertype de presentatie op een andere computer er anders uit ziet. Tip: zorg dat het lettertype bij het opslaan wordt ingesloten.

  2. Dare to Present schreef:

    Wist je trouwens dat er een gelijkenis is tussen reclameborden en presentaties? Mensen hebben drie seconden om de betekenis van beiden te achterhalen. Daarna moeten ze zich terug kunnen focussen op de weg (reclameborden), of de spreker (presentaties). De rol van het lettertype is dan ook cruciaal. Lees er hier meer over: http://thomasgeusens.wordpress.com/2009/10/17/lettertype-is-cruciaal/

  3. Beheerder schreef:

    Hartelijk dank voor jullie aanvullingen.

    @ Dare to present: interessante vergelijking benoem je.

    Het komt inderdaad overeen met elkaar. De kijker moet meteen het doel kunnen achterhalen van de boodschap, anders wordt het doel misgelopen. Iets wat je als presentator (of reclamemaker) juist wilt vermijden. Helaas worden slides toch nog vaak volgestopt met informatie.

    Meer informatie over het invullen van slides:
    https://www.presentatiekracht.nl/powerpoint-maken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *