Hoe kiest u een Beamer?


Stel u wilt een beamer/ projector kopen, hetzij voor uzelf of voor uw organisatie, dan rijst al snel de vraag: hoe kiest u een beamer? Het aanbod van beamers is overweldigend. Ze zijn er in alle soorten en maten en dat maakt het kiezen niet makkelijker. Daarom zullen wij in dit artikel dieper ingaan op deze keuze. Ook zullen wij een aantal handvaten aanreiken, zodat u weet waar u op moet letten bij de aanschaf van een beamer. u kunt overigens ook een beamer huren.

Helderheid van de beamer

De lichtopbrengst van een beamer wordt uitgedrukt in ANSI Lumen. Dit geeft aan hoe krachtig de lamp van de beamer is. Dit is belangrijk aangezien de beamer in verschillende situaties kan worden gebruikt: is de ruimte verduisterd? Staat de beamer ver van het projectiescherm? In een gemiddelde situatie is een beamer met 1500 en 2000 ANSI Lumen voldoende. Echter, ga naar speciaalzaken om live demonstraties te zien van de beamers! Op deze manier krijgt u zelf ook een idee van de kwaliteit van de beamer.

Design en gewicht van de beamer

Voor ons is het design, de uiterlijke vormgeving, van een product bij de aanschaf vaak zeer belangrijk. Natuurlijk is ieder mens anders, maar het is goed om hierover na te denken voordat u er één aanschaft. Vindt u het design belangrijk of maakt het u niet zoveel uit hoe het eruit ziet? Een belangrijke vraag, want het kan de kosten verhogen of verlagen!
– Gaat de projector in een kastje waardoor niemand het ziet? Dan is het design en het gewicht niet belangrijk.
– Neemt u uw eigen beamer steeds mee en komt deze op de tafel of iets dergelijks te staan? Dan kun u beter voor een compact, licht model kiezen.
Etcetera… Laat u zich hier goed over informeren en bedenk zelf vooraf wat u belangrijk vindt. En laat u zich vooral niks aansmeren waar u niet achter staat.

Contrast van de beamer

Het contrast van de beamer geeft aan hoeveel gradaties de beamer kan weergeven tussen zwart en wit. Deze waarde is eigenlijk alleen belangrijk als u de beamer gebruikt in een donkere of verduisterde ruimte. Gaat u de beamer gebruiken in een normale ruimte die niet verduisterd is, kijk dan vooral naar de lichtopbrengst (ANSI Lumen). Over het algemeen is een contrastratio van minimaal 750 prima!

Levensduur lamp van de beamer

Nadat u de beamer heeft gekocht, stoppen de kosten niet. De beamer heeft immers een lamp en deze gaat niet eeuwig mee. Let hierop bij de aanschaf van een beamer! Gaat u de beamer af en toe gebruiken, dan hoeft u in principe geen duurdere te kopen met een langere levensduur van een lamp. Maar wanneer u de beamer vaak gaat gebruiken, zou het beter zijn om te kiezen voor een beamer met een lamp met langere levensduur, zodat u niet steeds op hogere kosten wordt gejaagd. Denk hier dus goed over na.

Geluid van de beamer

Bij veel, meestal goedkopere beamers, hoort u een zoemend geluid. Dit is de ventilator van de projector. Het is de vraag of u dit niet erg vindt of dat u er liever één wilt die zo weinig mogelijk geluid maakt. Vindt u dit een belangrijk element van een projector? Luister dan voor aankoop naar het geluid wat de beamer maakt.

Voorbereiding

Tenslotte nog een belangrijk advies, wat al een aantal maal aan bod is gekomen in dit artikel: bedenk van te voren wat uw wensen zijn bij de aanschaf van een beamer. Maak hierbij gebruik van de bovenstaande handvaten. Neem er de tijd voor en schrijf uw wensen op. Ook kunt research doen op internet. Bezoek bijvoorbeeld consumentensites en lees daar ervaringen van andere gebruikers. Of vraag naar de ervaringen van mensen in uw omgeving. Het is het beste om dit te doen voordat u naar de winkel gaat of voordat u een beamer besteld, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan of een grote, dure miskoop…

Uiteraard kunt u er nog altijd aan denken om een beamer te huren.