Barack Obama’s meesterlijke speech

Een inspirerende presentatie ‘Achieving Your Childhood Dreams’
23 september 2008
TEDtalks – Inspererende presentaties in verschillende thema’s
23 september 2008
Show all

Barack Obama speechPresidentskandidaat Barack Obama accepteerde op 29 Augustus in Denver de nominatie van de Democratische partij. Hierbij hoort natuurlijk ook een spektakel van een speech en dat was het: maar liefst 38 miljoen Amerikanen hebben de toespraak van Barack Obama via de televisie gevolgd. De toespraak is gehouden op de 45ste verjaardag van de legendarische  ‘I have a dream’-toespraak van Martin Luther King. Een dag die mooi uitgekozen is, aangezien Barack Obama de allereerste zwarte presidentskandidaat is van één van de grootste Amerikaanse politieke partijen. Zijn toespraak was bijzonder en de New York Times vergelijkt zijn toespraak zelfs  met speeches van Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt en John F. Kennedy. Los van onze persoonlijke ‘politieke’ mening, willen wij een aantal sterke punten belichten uit zijn speech.

Wat kun je leren van de speech van Obama

  • Inlevingsvermogen: Het was een toespraak waarin Obama een groot inlevingsvermogen voor het gewone leven van elke dag toonde en waarin vrijwel elke Amerikaan zich kan in herkennen.
  • Concreet en to-the-point: Geen vage uitspraken of oplossingen, maar duidelijke taal zonder er om heen te draaien.
  • Emotie: Hij verwijst bijvoorbeeld naar zijn moeder die op haar sterfbed met haar verzekeringsmaatschappij in discussie moest gaan of de medische behandelingen wel of niet gedekt worden?
  • Een krachtige uitstraling
  • Storytelling waar we U tegen mogen zeggen: De boodschap die Barack Obama wilde verkondigen is meer dan overgekomen. In een echt verhaal kunnen er hoogtepunten, dieptepunten, spanning, rust en storm zijn. Dit was allemaal aanwezig in zijn verhaal, met als climax zijn kernboodschap of oplossing voor het volk.

Een aantal sterke one-liners uit zijn toespraak:

“In heel Amerika roert er zich iets”, “Wat de sceptici nooit begrepen hebben, is dat deze verkiezing niet over mij gaat, maar over u.”

“Het probleem is niet dat senator McCain niet geeft om de levens van gewone Amerikanen, maar dat hij niets over hun levens wéét”, “Waarom zou hij anders zeggen dat u pas rijk bent als u meer dan vijf miljoen dollar per jaar verdient?”

“John McCain zegt dat hij Osama bin Laden graag zal volgen tot de poorten van de hel, maar hij kan hem niet eens volgen tot aan de grot waar hij woont”

”Wij kunnen het beter doen dan de afgelopen acht jaar.” Terugdenkend aan de tijd onder de Republikeinen, zegt Obama: “Genoeg!”

Samenvattend kunnen we zeggen dat we weinig speeches hebben gezien die zo goed zijn als deze. Dit meesterwerk heeft Obama zelf geschreven en is door hem zelf tot in de details voorbereid. Nieuwsgierig geworden? Hier kunt u de gehele toespraak bekijken:

Foto Barack Obama door jmtimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *