Wat u kunt leren van President Barack Obama voor uw eigen presentaties

Teksten visualiseren met wordle
28 januari 2009
Cartoons in uw presentatie
5 februari 2009
Show all

barack_obamaAl langer dan een jaar is heel de wereld in de ban de nieuwe president van de Verenigde Staten Barack Hussein Obama.  Een meesterspeecher, een leider, een man die mensen kan overtuigen, ontroeren en tot actie kan aanzetten. Obama’s toespraken worden door sommigen gelijkgesteld aan de toespraken van Robert F. Kennedy en Martin Luther King Jr. Daarom werd hij tijdens de verkiezingen door tegenstanders beticht van het toepassen van hypnosetechnieken, waarover zelfs een 67 pagina’s tellend onderzoek hypnosetechnieken van Obama ‘ is geschreven (onzin natuurlijk…).

Het is duidelijk! Obama is een man met presentatiekracht. Laten we eens kijken wat de nieuwe president van de VS presentatiekracht geeft en wat wij van hem kunnen leren aan de hand van praktische tips!

 

1. Vertel een authentiek verhaal

obama-hope

Obama doet dit geweldig en dat heeft een positieve uitwerking, want iedereen houdt van verhalen. In zijn overwinningstoespraak vertelde hij bijvoorbeeld een verhaal wat wij ons nog steeds kunnen herinneren:

“…Ann Nixon Cooper is 106 years old. She was born just a generation past slavery; a time when there were no cars on the road or planes in the sky; when someone like her couldn’t vote for two reasons — because she was a woman and because of the color of her skin.”
En dit is slechts één verhaal waarmee hij een punt duidelijk wilt maken. En natuurlijk past dit verhaal ook in zijn algehele ‘YES WE CAN’ verhaal.
Het leerpunt dat wij hieruit kunnen onttrekken, is dat het goed is om uw presentatie te verpakken in een relevant verhaal. Hierdoor zal hetgeen wat u vertelt, gaan leven bij uw publiek. Een ander goed voorbeeld wat wij eerder behandeld hebben, is bijvoorbeeld Randy Pausch in zijn last lecture.
 

2. Verschillende gemoedstoestanden en emoties

In Obama’s toespraken kunnen we verschillende gemoedstoestanden terugvinden, zoals: vreugde – humor – serieus en dergelijke. Het ene moment is hij serieus, maar op een later moment is er ook weer plaats voor een stukje humor. Ook spreekt hij mensen a.h.w. direct aan met zijn toespraken en hierdoor krijgen zijn toespraken ook een intiem tintje. Deze afwisselingen houden ons bezig als publiek en zorgen ervoor dat we ons niet gaan vervelen.

3. Gebruik tegenstellingen

Obama maakt ook veelvuldig  gebruik van contrasten tijdens zijn presentaties, oftewel de tegenstellingen. Dat kunnen we bijvoorbeeld terugzien in deze voorbeelden:

“I know you didn’t do this just to win an election and I know you didn’t do it for me. You did it because you understand the enormity of the task that lies ahead.”

We zien hier dat ‘waarom u het niet heeft gedaan’ in contrast staat met ‘waarom u het wel gedaan heeft.’

Een ander mooi voorbeeld is:

“A war based not on reason but on passion, not on principle but on politics”

“Know that your people will judge you on what you can build, not what you destroy.

En zo gebruikt hij in elke toespraak talloze tegenstellingen om punten duidelijk te maken en dit is ook een echte aanrader voor u. Contrasten zijn voor een speechschrijver namelijk één van de krachtigste elementen

4. Wees persoonlijk en menselijk (ja u leest het goed)

obama_kind

Door ook iets persoonlijks in uw presentatie te verwerken, boeit u uw publiek. En dat is precies wat Obama gedaan heeft tijdens zijn overwinningstoespraak. Iedereen herinnert het zich wel dat Obama in zijn overwinningstoespraak sprak over de puppy die hij aan zijn dochters had beloofd indien hij zou winnen. Heel de wereld vond dit fantastisch en de mensen zagen hierdoor dat hij ook gewoon een mens is van vlees en bloed.

Of wat denkt u van de fout die hij maakte tijdens het opzeggen van zijn eed? Toen hij opeens niet meer wist wat hij moest zeggen? Hij glimlachte alsof hij er om moest lachen en ging verder. Hierdoor stoorde het mij totaal niet als kijker. Denk niet dat uw presentatie strak tot in de puntjes geregeld moet zijn, dat u niet mag lachen en dat u niet over uw familie mag praten in uw zakelijke presentaties. Integendeel, wees zoals u bent!

5. Metaforen

Het gebruik van goede metaforen is toch wel cruciaal in elke presentatie. Deze zorgen ervoor dat uw boodschap blijft hangen bij het publiek. Obama maakt hier dan ook dankbaar gebruik van. Zo zei hij bijvoorbeeld:

Even as we stand here tonight, we know there are brave Americans waking up in the deserts of Iraq and the mountains of Afghanistan to risk their lives for us.
Obama gebruikt hier woestijnen en bergen om de moeilijke omstandigheden te schetsen van de soldaten. Denk dus eens na over mooie metaforen die u kunt gebruiken om uw toespraak kracht bij te zetten.

6. Voorbereiding is cruciaal

Het allerbelangrijkste bij toespraken is en blijft de voorbereiding. Het lijkt alsof Obama de teksten ter plekke verzint of improviseert. Maar niets is minder waar. De voorbereiding is cruciaal voor elke speech! Ook voor Obama. Obama heeft een eigen 27-jarige speechschrijver die hem helpt, maar in de aanloop naar de verkiezingen schreef Obama al zijn speeches zelf. Zo heeft hij maandenlang gedaan over de speech die hij gaf tijdens de Democratische Conventie waarin hij zijn nominatie accepteerde.

Wat Obama perfect doet, is dat hij heel natuurlijk overkomt. Iets wat niet voor iedereen makkelijk is. Het ziet er al snel gespeeld en nep uit, maar dit is niet het geval bij Obama. Echter, door uzelf goed voor te bereiden, leert u uw eigen presentatie beter kennen en dat biedt zeker een helpende hand tijdens uw presentatie. Bekijk ons stappenplan ter voorbereiding van een presentatie.

Over het wel of niet goed voorbereiden van een presentatie bestaan overigens verschillende theorieën. Zo gaan sommigen meer uit van improvisatie, terwijl anderen juist uitgaan van een complete voorbereiding met alles tot in de details geregeld. Binnenkort zullen we dieper ingaan op deze discussie.

 

Talent

U zult wellicht wel denken: ‘Obama is gewoon een natuurtalent, dat kan ik nooit.’  Hoewel Obama zeker talent heeft, is het niet onmogelijk voor u om zoals Obama te spreken. Presenteren is te leren. Sterker nog, dit is één van de redenen waarom deze website opgestart is. Als u de technieken aanleert die langskomen op onze site, dan zult u ook steeds beter gaan presenteren, met of zonder powerpoint.
Ontmoedig uzelf dus niet wanneer u de toespraken van Obama beluistert, want ook hij heeft het moeten leren. Zo zegt pastoor Eugene Rivers, die Obama al een lange tijd kent, dat de speechvaardigheden van Obama zich pas later ontwikkelden, rond zijn twintiger jaren. Natuurlijk is het speechniveau van Barack Obama niet voor iedereen weggelegd, echter de technieken zijn te leren. Technieken die al sinds de Griekse oudheid bestaan.
Voor Barack Obama begint het nu pas echt en dit is dus zeker niet de laatste keer dat wij over hem berichten. Hij is meesterlijk in zijn speeches, echter zijn grootste speech moet nog komen…

Foto’s:

4 Comments

  1. Willem schreef:

    Goed artikel.

    In zijn inauguratie heb ik jammer genoeg geen one-liner gehoord de mij bijgebleven is. Wat denken jullie?

  2. Redactie schreef:

    Ik sluit me aan bij je opmerking Willem. In zijn laatste toespraak was er geen enkele stevige uitspraak die mensen jaren later nog kunnen herinneren (zoals ‘I have a dream’).
    Zelfs zijn ‘Yes We Can’ heb ik niet gehoord.

    Een gemiste kans.

  3. Rogier Wol schreef:

    Yes we can!

  4. Anoniem schreef:

    ik vind dat obama nbeter dan jullie is hahahah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *