De kracht van afbeeldingen #2 De regel van derden

PresentatieTip #10: Check de presentatieruimte
20 december 2008
Creatief met emoticons en smileys
27 december 2008
Show all

kind_regelvanderdenzonderlijnHeeft u ook wel eens dat u een foto of een presentatieslide maakt, maar dat u het idee heeft dat er iets niet klopt? U weet niet of het de plaats van de tekst is of dat het door de afbeelding komt. Intuïtief zit er iets niet goed. Vaak heeft dit te maken met de verhoudingen.

Een oplossing hiervoor is één van de meest bekende principes in de fotografie: de ‘regel van derden‘ (in het engels: Rule of thirds). Vrijwel elke beginnende fotograaf leert in een beginnerscursus hoe zij interessante composities kunnen maken met deze regel. Deze praktische regel kunt u ook toepassen in uw ontwerp van uw presentatie, volgens de Zen methode.

Voordat we verder gaan met wat de regel inhoudt en hoe u deze kunt toepassen op uw presentaties, moeten wij u wel meegeven dat u deze regel met een korrel zout kunt nemen. Wanneer u deze regel negeert, dan is er niks aan de hand. Maar het is in ieder geval wel een goed hulpmiddel om in uw achterhoofd te houden.

De regel van Derden

regelvanderden_raster1

Om de regel van derden te gebruiken, worden er negen denkbeeldige vlakken gemaakt door 4 lijnen (2 horizontaal en 2 verticaal) te trekken op gelijke afstand van elkaar. De lijnen liggen zowel horizontaal als verticaal op 1/3 en 2/3 (daarom ook de naam: regel van derden).  Zie het voorbeeld  hiernaast. De plaatsen waar de lijnen elkaar kruisen  zijn de juiste plaatsen om uw hoofdobjecten te plaatsen. In het voorbeeld zijn de plaatsen aangegeven met rode stippen.

Toepassing in foto’s

regelvanderden

Laten we dit toepassen op de foto uit het eerste artikel van deze serie: de foto van Kevin Carter die de Pulitzer prijs won. Zoals u ziet gaat de de regel van derden ook op bij deze foto en dat terwijl de foto willekeurig uitgekozen is voor deze uitleg.

De belangrijke objecten in de foto, de gier en het meisje, staan in de kruisingen.

Toepassing in uw presentaties

kind_regelvanderden

In uw presentatie kunt u het ook op deze manier toepassen. Als u denkbeeldige lijnen trekt, dan kunt u om en op de kruisingen belangrijke opbjecten in een slide plaatsen. U kunt denken aan een object in de vorm van een afbeelding, een stuk tekst of een quote. Bekijk bijvoorbeeld de slide hiernaast met de hulplijnen  (de foto is donkerder gemaakt om het contrast te verbeteren tussen de afbeelding en de tekst).

In powerpoint is dit makkelijk te doen, want u kunt eenvoudig een raster tevoorschijn toveren door te klikken op ‘beeld’ en dan te kiezen voor ‘raster’.

Los van het feit dat er veel discussie bestaat in de fotografiewereld over deze regel, vinden wij het een praktische en makkelijke toepasbare regel. Zeker in presentaties. Meer over de derdenregel vindt u hier en hier.

De serie ‘de kracht van afbeeldingen’:
Inleiding kracht van afbeeldingen
– Krachtige voorbeelden ter illustratie (binnenkort)
– Tips als u afbeeldingen gebruikt (binnenkort)

2 Comments

  1. willem schreef:

    Bedankt, dit kende ik nog niet. Weer wat bijgeleerd vandaag.

  2. Naomi schreef:

    bedankt dat dit hier heel duidelijk wordt uitgelegd
    want, dan is het namelijk heel duidelijk voor in mijn werkstuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *