9 sterke inleidingen voor presentaties

Het Seriële Positie-effect
10 mei 2012
Show all

Standaard hoort u bij presentaties ‘Ik ga het hebben over….’ of ‘Deze presentatie gaat over..’ Niet echt origineel als inleiding, terwijl de inleiding juist het moment is waarop u de harten van uw publiek moet winnen. Dat is niet onmogelijk, want door met een krachtige inleiding te komen kunt u uw publiek voor u winnen! Een goed voorbeeld is Randy Pausch in zijn last lecture, of de speech van John Beede.

Er zijn verschillende manieren om uw presentatie in te leiden. Wij geven u een aantal ideeën om tot een mooie inleiding te komen:

Quiz
Laat iedereen opstaan en stel steeds een vraag over het onderwerp. Bij elke vraag vallen er mensen af die het fout hadden. Zij moeten dan weer gaan zitten..

Raadsel
Probeer uw toehoorders meteen te prikkelen door te openen met een raadsel of met een vraag. Een voorbeeld van een raadsel is: ‘Het is het belangrijkste element van communicatie. Maar liefst 50% van de communicatie wordt hierdoor beïnvloed… Wat is het?’ En dat is meteen een vraag voor u…

Citaat
Kies een mooi citaat uit. Daarmee kunt u een presentatie over kernenergie bijvoorbeeld inleiden als: “Het probleem vandaag de dag is niet de atoomenergie, maar het is het hart van de mens. Albert Einstein.” Wees creatief met het gebruiken hiervan. Niet bekend met citaten? Geen probleem, ook deze hebben wij voor u: quotes en citaten.

Humor
Begin uw presentatie eens met een grapje?

Cartoons
Bent u zelf niet zo goed in het vertellen van een grap, overweeg dan eens om in te leiden met een cartoon. Deze kunt u ook meteen in uw powerpointpresentatie plaatsen…

Anekdote
U kunt in de inleiding beginnen met iets persoonlijks, vertel over iets wat u is overkomen. Let er hierbij natuurlijk wel op dat het relevant is voor uw presentatie.

Val meteen met de deur in huis
Zeggen waar het op slaat, zoals Obama hier perfect doet. Hij zegt direct waar hij voor staat en waarvoor de mensen op zijn toespraak afkwamen, in plaats van het te laten tot aan het einde van de toespraak.

Bedankje
Bedank voor de uitnodiging voor de presentatie en vertel de mensen hoe blij u bent dat u daar bent…

Begin meteen met een vraag aan het publiek
Stel een vraag aan het publiek en uw publiek zal zich meteen betrokken voelen, zeker wanneer u een persoonlijke vraag stelt. Bij een presentatie over het openbaar vervoer, kunt u bijvoorbeeld starten met de toepasselijke vraag: ‘met welk vervoersmiddel zijn jullie hier naartoe gekomen?’

Heeft u nog sterke voorbeelden van introducties van presentaties? Deel ze dan hieronder in de reacties.

1 Comment

  1. kees schreef:

    zeer zeer tevreden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *