Een pakkend slot?

Download gratis onze checklist voor presentaties
6 november 2008
Mooie tijdlijnen maken met Kronomy
11 november 2008
Show all

“…dit was het dan…” of “…hierbij wil ik het houden voor nu…” Hoe klinkt dat? Het wordt vaak gebruikt om een presentatie af te sluiten, maar of het een spetterend einde is waar uw publiek nog jaren aan terugdenkt betwijfelen we.  Dat is jammer, want wanneer u een pakkend slot zou voorbereiden om uw presentatie mee te eindigen, zou u ervoor kunnen zorgen dat uw publiek de presentatie niet vergeet… In ieder geval voorlopig niet.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is dus ook hier weer ontzettend belangrijk. Laat uw presentatie niet met een sisser aflopen, maar zorg voor spetterend vuurwerk. Denk ook niet: “…dat zie ik dan wel…”, want de kans is groot dat uw creativiteit u op dat belangrijke moment in de steek laat. En dat zou jammer zijn.

Een goed slot bevat in de meeste gevallen drie zaken:

Een samenvatting geven

Een korte samenvatting van uw presentatie, met de nadruk op kort. U hoeft niet uw hele presentatie na te vertellen, want dat heeft uw publiek reeds van u vernomen. Probeer in een paar woorden te vertellen wat u in uw presentatie heeft verteld. U kunt hiervoor de kernpunten gebruiken, waarmee u uw presentatie opgebouwd heeft.

De conclusie

Geef, indien mogelijk, een conclusie. Wanneer u een presentatie geeft over producten of plannen en u wilt uw product uit laten blinken, dan kunt u aan het einde beter komen met een daarop gerichte conclusie. Zorg ook hier weer voor een korte, maar krachtige conclusie die de mensen kunnen onthouden.Eén zin is beter dan een heel verhaal.

Het spetterende vuurwerk

Zorg voor vuurwerk door met een krachtige uitsmijter te komen. Eindig niet met de woorden: “…bedankt voor uw tijd…”, maar bedenk iets toepasselijks. Stel een vraag aan het publiek, gebruik een quote, bedenk een krachtige zin als afsluiting, zoek een toepasselijke afbeelding, deel iets uit of maak een mooie belofte (en kom deze belofte ook na)… Laat uw fantasie zegevieren!

Zijn er nog vragen?

Ook kunt u natuurlijk de mensen de gelegenheid geven om vragen te stellen. Het is beter om dit te doen voor u uw presentatie echt afsluit. Wel is het natuurlijk belangrijk dat u zich ook hier weer voorbereidt, door na te denken over wat voor vragen er gesteld kunnen worden. Op deze manier kunt u uzelf al enigzins trainen in het beantwoorden ervan.

U kunt op deze manier ook vragen in de mond van uw publiek leggen. Stel de vraag aan hen, zodat u hen kunt sturen bij het stellen van vragen. Zeg bijvoorbeeld: “…vraagt u zich niet af of…” en laat uw publiek dan zelf het woord doen. Of laat uw publiek ideeën voordragen. Wanneer uw presentatie bijvoorbeeld over een kwestie ging, kunt u uw publiek oplossingen laten voordragen en dergelijke. Dit maakt het interactief. Blijf in elk geval niet zelf de hele tijd aan het woord, want dat heeft u al lang genoeg gedaan tijdens uw presentatie. En als u vragen krijgt, reageer dan ook met een kort maar bevredigend antwoord.

Lees meer over het omgaan met vragen.

Afsluiting

Als afsluiting kunt u uw publiek bedanken en u kunt iets achterlaten voor hen, zoals een informatieboekje, een flyer of een relatiegeschenk. Voordeel van iets meegeven, is dat uw publiek steeds de presentatie zal herinneren als ze het zien, vooral wanneer het iets blijvend is.

 

3 Comments

  1. mark schreef:

    bedankt

  2. Koen schreef:

    In de eerste zin staat, het is geen einde die blijft hangen, het is echter: het is geen einde dat blijft hangen. Bij presenteren is dit volgens mij het allereerste uitgangspunt. Geen fouten!

  3. Marinda schreef:

    Weten jullie misschien een goed slot voor een presentatie over Fairtrade ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *